Insuline

Insuline is een anabool hormoon wat verantwoordelijk is voor het transporteren van overtollig glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen. Bij een gezond persoon zal de hoeveelheid glucose in het bloed stijgen na een koolhydraatrijke maaltijd. Wanneer de bloedglucose hoog genoeg is, wordt insuline aangemaakt in de beta-cellen van de alvleesklier, wat de glucose naar daarvoor bestemde opslagplaatsen transporteert zoals de glycogeen voorraden in de spieren of lever of, wanneer deze volledig gevuld zijn, naar de vercellen in het vetweefsel. Insuline stimuleert ook eiwit transport de cel in en stimuleert dus hypertrofie. Daarnaast remt insuline het gebruik van vetzuren als brandstof, waardoor het lichaam sterker afhankelijk is van koolhydraten om energie te leveren.

Wanneer het lichaam niet sterk genoeg reageert op insuline, is de glucose stofwisseling verstoord. Dit staat ook bekend als diabetes mellitus type 2 (DM2). DM2 wordt gekenmerkt door een verminderd vermogen van het lichaam om te reageren op insuline. Hierdoor zal de alvleesklier meer insuline produceren om het overtollige glucose toch de cel in te transporteren. Wanneer de insulineproductie niet meer aan de stijgende vraag kan voldoen zullen de bloed glucose niveaus te hoog worden en kunnen daarna niet snel genoeg dalen. Dit kan op den duur leiden tot schade aan kleine bloedvaten, wat het risico op complicaties doet toenemen. Onder deze complicaties vallen aandoeningen als hartfalen, schade aan de nieren, schade aan de zenuwuiteinden in handen en voeten en schade aan het netvlies met verminderd zicht als gevolg.

Wanneer men DM2 heeft zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline waardoor de bloedglucose niveaus slecht gereguleerd worden. De verminderde insulinegevoeligheid kan meerdere oorzaken hebben, maar wordt vaak veroorzaakt door ontstekingsprocessen die voorkomen bij overgewicht of obesitas en een inactieve leefstijl. De insulinegevoeligheid kan worden verbeterd door middel van cardiotraining op hogere intensiteit en door krachttraining. Deze trainingsvormen stimuleren de koolhydraatstofwisseling en vereisen dat de spieren weer worden aangevuld met glucose, waardoor de insulinegevoeligheid weer toeneemt. Hoewel DM2 niet volledig genezen kan worden op dit moment, kan een gezonde actieve leefstijl een effectief middel zijn om de symptomen en medicijngebruik te verminderen.

Referenties:

-Guyton, A.C., Hall, J.E. (2000). Insulin, Glucagon and Diabetes Mellitus. Medical Physiology. Tenth Edition. Philadelphia, USA. W.B. Saunders Company.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp