Sarcomeer

Spieren zijn verantwoordelijk voor het maken van bewegingen door middel van spiercontracties. Spieren zijn opgebouwd uit verschillende spiervezels, die weer zijn opgebouwd uit myofibrillen. Myofibrillen bestaan op hun beurt weer uit vele sarcomeren die achter elkaar liggen. Een sarcomeer is de kleinste functionele eenheid in een spier en zorgt uiteindelijk ervoor dat een spier samen kan trekken.

 

Spieropbouw, spiervezels, myofibril en sarcomeer

 

Een sarcomeer is opgebouwd uit dunne actinefilamenten en dikke myosinefilamenten, die zo gerangschikt zijn dat ze in elkaar kunnen schuiven als de sarcomeer verkort. De actinefilamenten zijn vastgehecht aan de z-lijnen die de begrenzing van het sarcomeer vormen en de verschillende sarcomeren in een spiervezel met elkaar verbinden. De myosinefilamenten hechten in het midden van het sarcomeer en lopen tussen de dunne actine filamenten. Elk myosinefilament heeft myosinekopjes die van het filament uitsteken en kunnen binden op speciale bindingsplaatsen op de actine filamenten. Door deze samenwerking tussen actine- en myosinefilamenten kunnen sarcomeren kracht leveren.

Zodra er een contractie wordt ingezet, worden de myosine kopjes geactiveerd en vormen zogenaamde cross-bridges door te binden op de speciale bindingslaatsen op de zogenaamde active sites op het actine filament. Na het vormen van de cross-bridge slaat het myosinekopje om waardoor het myosine en het actine filament in tegengestelde richting bewegen en de sarcomeer verkort. Nadat het myosinekopje is omgeslagen laat het de active site los, draait terug naar de beginpositie en vormt weer een cross-bridge met een volgende active site.

Referenties

Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney, W.L. (2008). Structure and function of exercising muscle. Physiology of Sport and Exercise Fourth Edition. USA Human Kinetics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp