Science of Squats deel 3: Effecten van Front squat en Overhead squat

De squat
Een van de beroemdste fitness oefeningen is de squat. Squatten is een onderdeel van sporten als Powerliften, Strongman en Crossfit. Daarnaast is het natuurlijk een erg effectieve oefening om, afhankelijk van de belasting of het gekozen gewicht, de beenkracht te vergroten, grotere beenspieren te krijgen, helpen bij afvallen en vet verbranden en zelfs efficiënter en veiliger hard te lopen. Maar er is niet één vorm van squatten, er zijn er meerdere. Maar wat zijn de verschillen? Wanneer moet je welke variant toepassen? En wat moet je doen om zo veilig en effectief mogelijk te squatten? In deze serie van artikelen wordt het allemaal duidelijk. In deel 3 van de serie Science of Squats gaan we kijken naar de effecten van de front squat en overhead squat.

Front Squat
De front squat is een squat variant waarbij de barbell voor de hals op de schouders geplaatst is. Doordat het gewicht meer naar voren is geplaatst zal de romp tijdens het zakken meer rechtop blijven in vergelijking met de back squat varianten.

Front Squat

Kenmerken Front Squat:
-Mogelijk een licht hogere activatie van de m. quadriceps femoris ten opzichte van de back squat.

-Verder geen verschil in spieractivatie bij gelijke trainingsintensiteit.

-Minder belasting op de knieën en onderrug in vergelijking met back squat. De front squat is dus eerder aan te raden voor mensen met knie- of onderrug klachten.

-Functioneler voor gewichtheffers dan een back squat.

Overhead Squat

De overhead squat is een squat variant waarbij de barbell met gestrekte armen boven het hoofd gehouden wordt. Ook bij de overhead squat blijft de romp rechter op tijdens de beweging in vergelijking met een back squat omdat de barbell meer naar voren is geplaatst.

Overhead squat

Kenmerken Overhead Squat:

-Grotere activatie buikspieren (m. rectus abdominus en m. obliquus externus) in vergelijking met back squat.

-Lagere activatie onderrugspieren (m. erector spinae)

-Lagere activatie bil-, bovenbeen- en kuitspieren (m.quadriceps femoris, m. gluteus maximus, hamstrings, m.gastrocnemius) in vergelijking met de backsquat.

-Functioneler voor gewichtheffers dan een back squat

Zie ook:

-Science of Squats deel 1: Effecten van voetplaatsing

-Science of Squats deel 2: : Effecten van High of Low Barbell positie back squat

Referenties:

-Aspe, R.R., Swinton, P.A. Electromyographic and kinetic comparison of the back squat and overhead squat. Journal of Strength & Conditioning Research 2014, 28, 10, 2827-2836.

-Gullet, J.C., Tillman, M.D., Gutierrez, G.M., Chow, J.W. A biomechanical comparison of back and front squats in healthy trained individuals. Journal of Strength & Conditioning Research 2008, 23, 1, 284-292.

-Schoenfeld, B.J. Squatting Kinematics and Kinetics and their application to exercise performance. Journal of Strength & Conditioning Research 2010, 24, 12, 3497-3505.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp