Fysieke activiteit vermindert effect van het ‘obesitas gen’

De genetische aanleg voor obesitas, als gevolg van het FTO gen, kan volgens recent onderzoek, sterk worden verminderd met een fysiek actieve leefstijl. Het onderzoek dat tot stand kwam door een uitgebreide internationale samenwerking, werd geleid door Ruth Loos werkzaam bij de Medical Research Council Epidemiology Unit in Cambridge en wordt komende week gepubliceerd in PLoS Medicine. De onderzoekers ontdekten dat de effecten van het FTO gen op het risico van obesitas bijna 30% zwakker is onder fysiek actieve mensen dan in degenen die inactief zijn.

Uit deze bevinding komt een belangrijke boodschap voor de gezondheid voort, die het breed gedragen uitgangspunt dat obesitas ‘in de genen zit’ en daardoor niet aan te pakken is door veranderingen in de leefstijl. Integendeel, deze studie laat zien dat zelfs degenen die een genetische aanleg hebben voor obesitas, het risico om het daadwerkelijk te ontwikkelen kunnen verminderen door fysiek actief te worden.

De auteurs voerden een literatuurstudie uit en nodigden alle onderzoekers die over het FTO gen hadden geschreven, uit om mee te werken aan de studie. Er werden gegevens geanalyseerd van meer dan 218.000 volwassenen om aan te tonen dat het risico om obees te worden groter is wanneer men het FTO gen bezit. Echter het effect van het FTO gen was 27% minder sterk bij mensen die fysiek actief waren in vergelijking met inactieve mensen.

Volgens de auteurs zijn deze bevindingen erg relevant voor de volksgezondheid. Er wordt nogmaals bewijs geleverd dat fysieke activiteit een effectieve manier is om het lichaamsgewicht positief te beïnvloeden, vooral bij mensen met een genetische aanleg voor obesitas. Wat een scherp contrast vormt met het deterministische uitgangspunt dat genetische invloeden niet te beïnvloeden zijn.

In een bijgaand schrijven stelt J. Lennert Veerman, van de School of Population Health van de Universiteit van Queensland Australië: “Het testen voor genetische eigenschappen die geassocieerd worden met obesitas heeft geen effect op het uiteindelijke advies of behandeling bij overgewicht of obesitas: meer fysieke activiteit en een gezond voedingspatroon zijn altijd aan te raden onafhankelijk van genetische aanleg.”

Bron: Medical Xpress

Referenties:

-Kilpeläinen T.O., Qi L., Brage S., Sharp S.J., Sonestedt E., et al. (2011) Physical Activity Attenuates the Influence of FTO Variants on Obesity Risk: A Meta-Analysis of 218,166 Adults and 19,268 Children. PLoS Med, 8, 11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp