Hartrevalidatie verbetert hartslag herstel en vergroot overlevingskans

Voor het eerst hebben wetenschappers ontdekt dat hartrevalidatie het hart kan trainen om na inspanning snel terug te keren naar rusthartfrequentie.

In een studie gepubliceerd in Circulation: Journal of the American Heart Association, stellen onderzoekers dat patiënten die lijden aan hartziekten maar waarvan de hartfrequentie na inspanning normaal herstelt, langer leven dan patiënten met een traag herstel van hartfrequentie. Een hart dat snel herstelt naar rustwaarden werkt beter dan een hart dat een tijdje hart blijft doorwerken na inspanning.

“Er is geen medicijn wat dit effect heeft.” zegt Dr. Leslie Cho, hoofdauteur van de studie en directeur van het Women’s Cardiovascular Center van de Cleveland Clinic in Ohio. “Vooral wat betreft sterfte, zou een medicijn met dergelijke sterke effecten de doorbraak van de eeuw zijn.”

In de studie werd het herstel van de hartfrequentie gedefinieerd als de afname van het aantal slagen in de eerste minuut na het stoppen van de training. De onderzoekers keken naar 1070 patiënten met verschillende cardiovasculaire aandoeningen die waren doorverwezen voor cardiovasculaire revalidatie in de Cleveland Clinic. Het hartslagherstel werd gemeten met een inspanningstest voor en na afloop van de 12 weken durende hartrevalidatie periode. Een herstel in hartfrequentie van 12 slagen in de eerste minuut werd als normaal gezien.

Onder de 544 patiënten die met een abnormaal hartfrequentie herstel startten met het programma, had 41 procent een normaal herstel na afloop van de 12 weken. Van de 526 patiënten die een normaal herstel hadden, had 89% dit nog steeds na de revalidatie.

Het risico op overlijden binnen 8 jaar was meer dan verdubbeld bij patiënten die een abnormaal hartfrequentie herstel na de revalidatie periode hadden, zelfs als er gecorrigeerd werd voor roken, (over)gewicht en veranderingen in medicatie.

Hoewel al bekend was dat hartrevalidatie een positief effect had op het risico op overlijden, is nu ook bekend waarom mensen hierbij baat hebben.

De hartrevalidatie bestond uit door artsen begeleidde training. Deze werd normaal gesproken 3 keer per week uitgevoerd en omvatte, 10-15 minuten warming up en stretching, 30-50 minuten continue aerobe duurtraining en 15-20 minuten cooldown.

“Slechts 10-20% van mensen die in aanmerking komen voor hartrevalidatie doen mee aan een gestructureerd trainingsprogramma.” zegt Cho. “Hartrevalidatie is een van de minst gebruikte behandelingen in Amerika en nog steeds raden te weinig artsen het hun patiënten aan. Zelfs als er een aanbeveling wordt gedaan, worden patiënten vaak niet geïnformeerd dat hartrevalidatie hun kan helpen langer te leven. Het is erg belangrijk om onze patiënten aan te bevelen om regelmatig te trainen en niet alleen te vertellen dat ze meer moeten bewegen en ze daarbij veel succes wensen zoals nu vaak gebeurt.”

De patiënten in de studie waarbij het hartfrequentie herstel niet verbeterde, waren over het algemeen ouder en leden vaak al aan diabetes, perifeer vaatlijden of hartfalen. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of een extra hartrevalidatie periode van 12 weken ook voor deze patiënten verbeteringen kan brengen in het herstel van de hartfrequentie na inspanning.

Bron: Science Daily

Referenties:

-Michael A. Jolly, Danielle M. Brennan, and Leslie Cho. Impact of Exercise on Heart Rate Recovery. Circulation, September 26 2011

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp