Interval Training bij Hartklachten

Mensen met hartklachten hebben veel baat bij goede training. Vooral cardiotraining waarbij het hart goed wordt getraind leidt tot positieve effecten wat betreft gezondheid en het uitvoeren van alledaagse taken. Ondanks de vele voordelen, vinden veel hartpatiënten het lastig om voldoende tijd te vinden om regelmatig te trainen. Om dit excuus tegen te gaan voerden wetenschappers van de Universiteit van Ontario in Canada een onderzoek uit naar de effecten van een kortdurend interval programma uit op hoge intensiteit.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

De onderzoekers rekruteerden 22 patiënten met coronair vaatlijden en deze werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. Beide groepen trainden twee maal per week gedurende 12 weken. De ene groep voerde een reguliere cardiotraining uit op 58% van hun maximale vermogen op een hometrainer. De eerste vier weken duurde de training 30 minuten, de volgende vier weken 40 minuten en de laatste vier weken 50 minuten. De andere groep voerde een interval training uit op hoge intensiteit uit. De interval training bestond eerst uit 1 minuut op ongeveer 89% van hun maximale vermogen fietsen op een hometrainer, wat steeds werd afgewisseld met 1 minuut op 10% van hun maximale vermogen. De totale training duurde slechts 10 minuten. Na vier en acht weken werd de intensiteit voor iedere proefpersoon zodanig aangepast dat de reactie van het hart op de training hetzelfde was als gedurende de eerste week. Dit kwam overeen met 102% en 110% van het maximale vermogen voordat ze aan de training begonnen. De trainingsduur bleef met 10 minuten hetzelfde. Voor aanvang en na afloop van de trainingsperiode werden de proefpersonen getest op maximale zuurstofopname (VO2max), maximaal vermogen op de hometrainer en wanneer de anaerobe drempel plaatsvindt.

Wat waren de resultaten?

De resultaten staan weergegeven in onderstaande figuren.

Figuur 1: VO2Max waardes in ml/min/kg

Figuur 2: Maximaal vermogen op hometrainer in Watt

Figuur 3: Anaerobe drempel uitgedrukt in zuurstofopname (VO2)

Beide trainingsprotocollen gaven significante verbeteringen in maximale zuurstofopname, maximaal vermogen en wanneer het anaerobe systeem volledig actief wordt. Er waren geen significante verschillen tussen de beide trainingsprotocollen.

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden dat een kortdurend interval protocol van 10 minuten vergelijkbare resultaten geeft als een training op matige intensiteit van 30-50 minuten. Bovendien waren alle patiënten zeer goed in staat om beide trainingsprotocollen veilig uit te voeren en vonden er geen complicaties plaats.

Wat betekent dit in de praktijk?

-Zowel kortdurende interval training op hoge intensiteit als langdurige cardiotraining op lage intensiteit zonder variaties in weerstand zijn effectief in het verbeteren van het uithoudingsvermogen en lichamelijk functioneren van patiënten met coronair vaatlijden.

-Om goede resultaten te behalen is een kortdurende interval training op hoge intensiteit veel efficiënter vanwege de relatief kleine tijdsinvestering.

Referenties

-Currie, K.D., Dubberley, J.B., McKelvie, R.S., MacDonald, M.J. Low-Volume, High-Intensity Interval Training in Patients with CAD. Medicine & Science in Sports & Exercise 2013, 45, 8, 1436-1442.

Zie ook: Interval Training: Wat zijn de Voordelen en Hoe Pas Ik Het Toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp