Interval Training: Effectiever op Zand of op Gras?

Outdoor training wordt steeds populairder en interval training, een van de meest effectieve en efficiënte methodes om het uithoudingsvermogen te trainen, is zeer geschikt om buiten het fitnesscentrum uit te voeren. Outdoor trainen wordt echter op verschillende ondergronden gedaan. Om uit te vinden wat de invloed van deze ondergrond is tijdens interval training startten wetenschappers uit Australië het volgende onderzoek.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

De onderzoekers rekruteerden 10 goed getrainde teamsport atleten die gewend waren op zand te trainen. Alle deelnemers voerden twee intervaltrainingen uit, één op zacht zand en één op gras. Vóór en na afloop van de intervaltraining werden bloedmonsters genomen voor analyse op lactaat concentratie. Tijdens de training werd de hartfrequentie bijgehouden. De atleten voerden de training op de hoogste intensiteit uit waarbij ze de inspanning konden volhouden gedurende de training.

Wat waren de resultaten?

De resultaten staan weergegeven in de figuren hieronder.

Figuur 1: Bloed Lactaat (mmol/L) vóór en na de intervaltraining

Figuur 2: Subjectieve vermoeidheid (RPE) vóór tijdens en na de interval training

Figuur 3: Hartfrequentie (BPM) vóór, tijdens en na de interval training

Dezelfde interval training op zand leidde tot hogere lactaat waardes in het bloed en hogere hartfrequenties dan op gras. Ondanks de fysiologische verschillen vonden de atleten de trainingen echter niet verschillen qua intensiteit.

Wat concludeerden de onderzoekers?

Een intervaltraining uitgevoerd op zand leidt tot grotere fysiologische reacties dan dezelfde training uitgevoerd op gras. Echter moet er wel rekening gehouden worden met de eisen die aan sporters worden gesteld. Hardlopen op zand verandert de looptechniek wat alleen wenselijk is bij sporters die moeten presteren op zand.

Wat betekent dit in de praktijk?

Trainen op zand leidt tot grotere trainingseffecten dan op gras wanneer men dezelfde training uitvoert met dezelfde inzet. Daarnaast heeft een zanderige ondergrond als voordeel dat het de impact krachten tijdens hardlopen beter absorbeert. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat de looptechniek op zand zal verbeteren. Dit kan negatieve effecten hebben op de looptechniek op andere ondergronden.

Referentie:

Binnie, M.J., Dawson, B., Pinnington, H., Landers, G., Peeling, P. Effect of Training Surface on Acute Physiological Responses After Interval Training. Journal of Strength and Conditioning Research 2013, 27, 4, 1047-1056. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp