Intervaltraining op zand effectiever dan op gras

Er wordt veel gediscussieerd over de meest effectieve methodes en trainingsintensiteiten om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de invloed van de ondergrond waarop men traint. In een nieuwe studie van de Universiteit van West Australië werd gekeken naar de trainingseffecten van interval hardloop training op gras of zand. De resultaten van deze studie worden binnenkort gepubliceerd in het Journal of Strenght and Conditioning Research.

Hiervoor werden 10 goed getrainde veldsporters gerecruteerd. De deelnemers werden eerst getest op verticale spronghoogte, herhaald sprintvermogen en de tijd die ze nodig hadden om 3km te rennen. Na de intake meting voerden alle deelnemers een intensieve interval training uit op gras en een interval training op zacht zand met blote voeten. De volgorde van de ondergronden was per deelnemer willekeurig vastgesteld en 24 uur na de training werd de intake meting herhaald. Zeven dagen na de eerste interval training werd dezelfde training op de andere ondergrond uitgevoerd en ook na 24 uur opgevolgd met een eindmeting.

Daarnaast werden er tijdens en direct na de trainingen lactaat metingen uitgevoerd en de hartfrequentie tijdens de trainingen werd bijgehouden.

Na analyse van de gegevens bleek dat de training op zacht zand tot hogere lactaat concentraties en hartfrequenties heeft geleid dan de training op gras, wat aangeeft dat de training intensiever en tot betere trainingsresultaten zal leiden dan een intervaltraining op gras. De deelnemers gaven ook aan, meer spierpijn te hebben gehad na de zand training. Er werden geen verschillen gevonden wat betreft, schade aan spiervezels of ontstekingsfactoren tussen de twee ondergronden.

Het meest opmerkelijke resultaat van deze studie is echter dat, ondanks de hogere fysiologische belasting voor het lichaam, het herhaald sprintvermogen 24 uur na de training op zacht zand, de 3km tijd significant korter was.

De auteurs concluderen dan ook dat interval training op een ondergrond van zacht zand, tot grotere adaptaties in VO2max, lactaatdrempel en prestatievermogen kan leiden, terwijl de inspanningscapaciteit na de training weinig tot niet is verminderd na training op zand.

Referenties:

-Binnie, M.J., Peeling, P., Pinnington, H., Landers, G., Dawson, B. Effect of training surface on acute physiological responses following interval training. Journal of Strength and Conditioning Research, in druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp