Korte intervaltraining op hoge intensiteit veelbelovend voor bloedglucose niveaus van diabetici

Onderzoekers van de McMaster Universiteit hebben gevonden dat korte trainingen op hoge intensiteit, 6 keer uitgevoerd binnen 2 weken, snel de bloedsuikerniveaus laten dalen bij patiënten met diabetes mellitus type 2. Deze trainingsvorm maakt het, volgens de onderzoekers, voor deze patiënten gemakkelijker om aan de trainingsrichtlijnen te voldoen.

Deze studie, met een kleine groep proefpersonen, bestaande uit 8 diabetici is uitgevoerd om bewijs te leveren voor het nut van trainingen op hoge intensiteit en wordt gepubliceerd in het prestigieuze Journal of Applied Physiology.

Er werd gevonden dat het uitvoeren van totaal 75 minuten interval training per week, waarvan 30 minuten op hoge intensiteit, de bloedglucose deed dalen. Daarnaast waren de bloedsuikerpieken hoger na een maaltijd, en nam het aërobe vermogen en het aantal mitochondrieën toe, wat duidt op een toename van de metabole gezondheid.

“Deze bevindingen zijn fascinerend omdat ze aangeven dat zeer zware intensieve training gedurende korte tijd, dezelfde gezondheidsvoordelen kan bieden als traditionele duurtraining.” zegt Martin Gibala, professor van het Department of Kinesiology van de McMaster Universiteit en auteur van de studie. “Dit is de eerste studie die aantoont dat intensieve interval training een effectieve en efficiënte manier is om glycemische regulatie van diabetes type 2 patiënten te verbeteren.”

De huidige richtlijnen van de Canadian Diabetes Association schrijven 150 minuten matige tot intensieve training per week voor. Dit is tweemaal zoveel als de trainingstijd in deze studie, wat het moeilijk maakt om training in te plannen in de drukke levens van veel mensen, voegt Gibala toe.

Vooraf aan de training werden in deze studie eerst 24 uurs bloedglucose en fitheidsniveaus gemeten en spierbiopten genomen van dijbeenspieren om proteïnen gerelateerd aan gezondheidstatus te analyseren.

De training omvatte fietsen op een hometrainer waarmee 10 intervallen van 60 seconden op ongeveer 90% van de maximale hartfrequentie werden uitgevoerd. Tussen deze intensieve intervallen kregen de proefpersonen 1 minuut rust. De training startte met een warming up en eindigde met een cooldown, waardoor iedere trainingssessie 25 minuten duurde.

De deelnemers lieten verbeterde bloedglucose niveaus zien, ondanks dat ze geen gewicht kwijtraakten tijdens de twee weken durende studie.

“De verbeterde suikerhuishouding kan gerelateerd zijn aan de spieren van de proefpersonen, zoals een betere opnemend vermogen om glucose uit het bloed te halen na maaltijden” zegt Gibala. Gibala geeft grif toe dat een groter opgezette studie met meer proefpersonen noodzakelijk is om de effecten van deze trainingsvorm goed in kaart te brengen en te vergelijken met de traditionele trainingsrichtlijnen. “Verder onderzoek is noodzakelijk om het mechanisme achter deze resultaten bloot te leggen.”

Bron: Medical Xpress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp