Krachttraining Helpt Bij Stoppen Met Roken

No SmokingKrachttraining of gewicht heffen, is nuttig voor meer dan alleen het opbouwen van spiermassa: volgens onderzoekers van de Miriam Hospital’s Centers for Behavioral and Preventive Medicine kan het ook helpen bij het stoppen met roken.

Hoewel er van training bewezen is dat het veel van de negatieve bij-effecten van stoppen met roken, zoals het snakken naar sigaretten en gewichtstoename, kan verminderen, richtte de meerderheid van deze studies zich op vrouwen en op aerobe training. Deze studie, online gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research, is de eerste waarin krachttraining wordt onderzocht als hulp bij het stoppen met roken.

Volgens de studie, waarin zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers een 12 weken durend krachttrainingsprogramma volgden als onderdeel van een regulier programma om te stoppen met roken, was de kans dat ze daadwerkelijk stopten met roken 2 keer zo groot als degenen die niet regelmatig krachttraining uitvoerden en alleen het standaard programma volgden.

“Meer dan 1000 Amerikanen sterven iedere dag als gevolg van roken, en hoewel de meerderheid van de rokers willen stoppen, is minder dan 5% in staat dit te doen zonder hulp”, zei hoofdauteur, Dr. Joseph Ciccolo, een inspanningspsycholoog, onderzoeker en fysioloog bij het Miriam Hospital’s Centers for Behavioral and Preventive Medicine. “We hebben elk nieuw hulpmiddel nodig dat rokers kan helpen met stoppen en het blijkt dat krachttraining een effectieve strategie kan zijn.”

In hun Pilot studie, lieten Ciccolo en zijn collega’s 25 mannelijke en vrouwelijke rokers van 18 tot 65 jaar oud die ten minste 5 sigaretten per dag rookten gedurende het afgelopen jaar deelnemen. Alle deelnemers volgden een 15-20 minuten durende counseling sessie en kregen een voorraad nicotine pleisters voor 8 weken voordat ze werden ingedeeld in twee groepen.

De krachttraining groep volgde twee 60 minuten durende trainingssessies per week gedurende 12 weken. Het trainingsprogramma omvatte 10 oefeningen zodat het hele lichaam werd getraind en het gewicht en de trainingsintensiteit werden elke drie weken verhoogd. Deelnemers in de controle groep keken een korte video of gezondheid en welzijn twee keer per week.

Aan het einde van de 12 weken, 16% van de rokers in de krachttrainingsgroep was niet alleen gestopt met roken, maar ze hadden ook het lichaamsgewicht en hoeveelheid lichaamsvet verminderd. In vergelijking, slechts 8% van de deelnemers in de controle groep was gestopt met roken. Bovendien waren zowel het lichaamsgewicht als de vetmassa toegenomen in deze groep.

De effecten blijken bovendien blijvend: drie maanden nadat de studie was afgerond was 15% nog steeds in staat om hun stop poging vol te houden tegenover 8% in de controle groep.

Hoewel Ciccolo zegt dat de resultaten van de studie “veelbelovend” zijn, waarschuwt hij dat meer onderzoek noodzakelijk is voordat krachttraining gebruikt kan worden als een klinische behandeling bij het stoppen met roken.

Volgens the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), waren meer dan 46 miljoen volwassen Amerikanen rokers in 2009 — ongeveer 1 op de 5 mensen. Roken kost de Verenigde Staten ongeveer $193 miljard per jaar aan gezondheidszorg kosten en verloren productiviteit.

Bron: Science Daily

Referenties:

J. T. Ciccolo, S. I. Dunsiger, D. M. Williams, J. B. Bartholomew, E. G. Jennings, M. H. Ussher, W. J. Kraemer, B. H. Marcus. Resistance Training as an Aid to Standard Smoking Cessation Treatment: A Pilot Study. Nicotine & Tobacco Research, 2011; 13 (8): 756.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp