Langdurige conditietraining veroorzaakt hartschade

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige atleten die deelnemen aan extreme duurtrainingen zoals marathons, triathons of ultra triatlons, schade kunnen oplopen aan de rechter ventrikel van het hart, een van de kamers die betrokken is bij het rondpompen van bloed door het lichaam.

Het onderzoek, recent gepubliseerd in het European Heart Journal, toonde aan dat hoewel de schade binnen een week was hersteld bij de meeste van de 40 bestudeerde atleten, 5 van hen (13%) meer permanente schade had opgelopen. Met behulp van een MRI scan, werd littekenweefsel van het hart of fibrose ontdekt. Degenen waarbij de schade werd ontdekt, waren al langer aan het trainen voor marathons dan de andere deelnemers.

Dr. André La Gerche, postdoctoraal onderzoeker bij het St. Vincent’s Hospital van de Universiteit van Melbourne Australië, maar voor het onderzoek gedetacheerd in Leuven België zegt: “Het is belangrijk dat door deze resultaten niet alle conditietraining over een kam geschoren wordt en als ongezond wordt bestempeld. Onze gegevens ondersteunen dit niet.” Echter voegt hij er aan toe dat er atleten zijn die vatbaarder zijn om schade te ontwikkelen als gevolg van langdurige inspanningen.

“Vrijwel alle veranderingen aan het hart waren een week na de wedstrijd weer verdwenen. Bij de meeste sporters zou een goede combinatie van training en voldoende herstel de hartfunctie ondersteunen en zelfs verbeteren. Deze verandering kan echter maanden duren. De vraag die voorkomt uit ons onderzoek is echter of er sporters zijn waarbij extreme inspanningen schade aan het hart kunnen veroorzaken waarvan het hart niet herstelt. Als dit plaatsvindt, kunnen de prestaties van de atleten hieronder lijden, of het kan zelfs hartritmestoornissen veroorzaken. Dit zal echter bij een minderheid van de sporters zijn, en dan vooral bij atleten waarbij een intensievere training geen prestatieverbetering als gevolg heeft.

Dr. La Gerche en zijn collega’s in Australië en België rekruteerden 40 topatleten uit Australië, die van plan waren deel te nemen aan marathons of langdurige triatlons. De atleten waren erg goed getraind (meer dan 10 uur per week aan training), goed presterend (bij de top25% in een recente wedstrijd) en hadden geen bekende hartproblemen.

De proefpersonen werden onderzocht met behulp van echocardiografie, MRI en bloedtesten op drie tijdstippen. twee tot drie weken voor de wedstrijd, direct na de wedstrijd en 6-11 dagen na de wedstrijd.

De resultaten lieten zien dat direct na de race, de vorm van de harten van de sporters was veranderd. Het volume was toegenomen en de functie van de rechter ventrikel was afgenomen. Het functioneren van de rechter ventrikel herstelde meestal in een week, maar bij 5 atleten die het langst trainden werd met behulp van MRI, littekenweefsel ontdekt. Ook werd ontdekt dat dit erger werd naarmate de race langer, en dus de inspanning, langer duurde.

De linker ventrikel daarentegen, die in de meeste onderzoeken is bestudeerd, liet geen veranderingen zien.

Dr. La Gerche: “Onze studie laat zien dat de rechter ventrikel het meest gevoelig is voor belasting en het snelst schade zal oplopen bij extreem langdurige inspanning. Ik concludeer dat de rechter ventrikel de Achilleshiel van de hartfunctie tijdens training is, omdat de belasting tijdens inspanning daar sterker stijgt dan in enig ander onderdeel van het hart”. Dit wordt verder ondersteund door verschillende onderzoeken van mijn collega, Professor Hein Heidbuchel.”

In een bijgaand schrijven bij het artikel voegt Professor Sanjay Sharma van St George’s University London, en medisch directeur van de London Marathon toe dat hoewel deze studie kleinschalig is, de resultaten serieus genomen moeten worden gezien de steeds groter wordende groep van marathonlopers en de potentiële risico’s die ze lopen. Daarnaast denk ik persoonlijk dat extreme conditietraining wel degelijk schade toebrengt aan het hart en ik geloof niet dat het menselijk lichaam is ontworpen om op hoge intensiteit tot wel 11 uur te trainen. Het is nog te vroeg om te stellen dat conditietraining de rechter ventrikel beschadigt, maar deze studie geeft aan dat het voor sommige atleten met aanleg wel degelijk een probleem kan zijn, wat verder onderzocht moet worden.

Bron: Science Daily

Referenties:

-La Gerche, A., Burns, A. T., Mooney, D. J., Inder, W. J.,. Taylor, A. J., Bogaert,  J., MacIsaac, A. I., Heidbuchel,  H., Prior, D. L. Exercise-induced right ventricular dysfunction and structural remodelling in endurance athletes. European Heart Journal, 2011.

-Sharma, S., Zaidi. A. Exercise-induced arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy: fact or fallacy? European Heart Journal, 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp