Spierpijn, de ‘beloning’ voor een goede training

Voor fitness- en trainingsliefhebbers kan het prettig zijn om de gewrichten los te maken, de stress weg te sporten of de spieren voelen branden als gevolg van een intensieve training. Maar iedereen die wel eens intensief traint weet wat de gevolgen daarvan kunnen zijn de volgende dagen, wanneer gespannen en pijnlijke spieren het moeilijk maken om een trap te beklimmen of de armen op te tillen.

Spierpijn is een normaal fenomeen volgens Dr. Dan Carl, assistent professor klinische revalidatiewetenschappen van het UC’s College of Allied Health Sciences. Bij normale spierpijn, zal er binnen 24 en 48 uur na de training pijn in de bij de training betrokken spieren pijn ontstaan gepaard met een beperking van de bewegingsmogelijkheden of range of motion van de betrokken spieren. Na 72 uur zullen de pijn en beperking het hevigst zijn en daarna wegebben. Het is een normaal verschijnsel na een intensieve training en er is niet veel aan te doen volgens Carl.

“Wanneer een spier echt getraind wordt is spierpijn onvermijdelijk. Er ontstaat microtrauma op vezelniveau, dus je maakt zelf scheurtjes en beschadigingen in de eiwitten van de spier zelf.”

Wanneer spiervezels scheurtjes krijgen zal er calcium uitstromen, wat leidt tot verdere afbraak van eiwitten en het ontstekingsmechanisme dat verantwoordelijk is voor de reparatie van de spierschade activeert. Hierdoor zullen cellen van het afweersysteem als macrofagen en neutrofielen het reparatieproces in gang zetten. Hoewel deze reactie pijn en stijfheid van de spier veroorzaakt, worden de scheurtjes in de vezels snel gerepareerd en maakt het ze zelfs sterker en dikker dan eerst.

Wat niet aanwezig is in de spier tijdens dit proces: melkzuur. Carl zegt dat de vroegere theorie dat de opbouw van de concentratie melkzuur tijdens intensieve training spierpijn veroorzaakt, niet meer houdbaar is.

“Wetenschappers in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw geloofden deze theorie maar we hebben sindsdien ontdekt dat melkzuur er niets mee te maken heeft. Melkzuur wordt vrij snel uit de spier weggewerkt, meestal binnen 15-20 minuten als er een cooling down of andere licht inspannende activiteit na de intensieve training wordt uitgevoerd.” zegt Carl.

Spierpijn komt vooral voor bij mensen die alleen trainen in het weekend. “Wanneer je elke dag traint zal je lichaam zich ook aanpassen aan de korte herstelperiode en daarin proberen de schade te herstellen; het herstelproces wordt sneller. Dan zal de spier nog steeds opzwellen, maar niet zo sterk als wanneer er sprake is van echte spierpijn.”

Als je na een intensieve training veel pijn hebt is het belangrijk om te blijven bewegen. “Lopen of andere laag intensieve activiteiten helpen enorm bij het herstel. Dit kan komen doordat er bloed door het spierweefsel stroomt tijdens inspanning. IJs kan ook helpen omdat het de zwelling vermindert. hoe dan ook, wanneer er sprake is van spierpijn heeft dit minimaal 24-48 uur nodig om te herstellen.”

Hoewel spierpijn een normale reactie is op intensieve training, benadrukt Carl dat scherpe stekende pijn of spierkloppingen in de aangedane spieren daar niet onder vallen. Neem contact op met de dokter als je deze symptomen vertoond na een training.

Bron: University of Cincinnati

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp