Starten met fitness vermindert eetlust

Wanneer mensen die voorheen inactief waren beginnen met trainen, neemt de hoeveelheid voedsel die ze innemen af. Dit is de conclusie van een grootschalig onderzoek opgezet door de Universiteit van Durham, Universiteit van North Carolina en de Universiteit van East Carolina.

In de studie werden 117 inactieve mensen met overgewicht of obesitas verdeeld over drie groepen die gedurende 8 maanden zouden trainen. De eerste groep voerde alleen aerobe cardiotraining uit, de tweede alleen krachttraining en de derde groep een combinatie van krachttraining en cardiotraining. De proefpersonen kregen geen voedingsadvies en werden niet geïnstrueerd iets te veranderen aan hun voedingspatroon.

Vóór aanvang en na afloop van het trainingsprogramma werden het lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling vastgesteld. Daarnaast werd vastgesteld wat en hoeveel de proefpersonen aten.

Na afloop van het project bleek dat ondanks dat de groepen die aerobe cardiotraining en een combinatie van cardio- en krachttraining uitvoerden, gemiddeld meer dan 200kcal minder per dag aten. Dit werd veroorzaakt doordat zowel de hoeveelheid ingenomen vet, als de hoeveelheden koolhydraat en eiwit waren verminderd. Door de training en verminderde energie-inname, was de cardiogroep gemiddeld 1,3kg afgevallen en de combinatiegroep 1,5kg.

De groep die krachttraining uitvoerde at na 8 maanden ook minder ten opzichte van hun vetvrije massa. Het gewicht was echter niet significant veranderd. De hoeveelheden vet- en vetvrije massa waren wel positief veranderd, wat een verbetering in vetpercentage inhoudt.

De onderzoekers concluderen op basis van deze resultaten dat wanneer inactieve personen met overgewicht of obesitas starten met trainen, er automatisch minder wordt gegeten en daardoor verbeteringen in lichaamssamenstelling worden bewerkstelligt. Dit geldt met name voor cardiotraining of een combinatie van kracht- en cardiotraining.

Referentie:

Bales, C.W., Hawk, V.H., Granville, E.O., Rose, S.B., Shields, T., Bateman, L., Willis, L., Slentz, C.A., Hournard, J.A., Gallup, D., Samsa, G.P., Kraus, W.E. Aerobic and Resistance Training Effects on Energy Intake: The STRRIDE AT/RT Study: (Exercise Training Effects on Energy Intake). Medicine & Science in Sports & Exercise, 2012 in druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp