Training kan hersenschade als gevolg van Alzheimer helpen voorkomen

Regelmatige training kan helpen bij het voorkomen van hersenschade bij degeneratieve aandoeningen in de hersenen zoals Alzheimer volgens een studie die deze maand gepubliceerd wordt in het tijdschrift, Brain, Behavior, and Immunity.

 “Training stelt de hersenen in staat om snel chemische stoffen te produceren die beschadigingen als gevolg van ontstekingsprocessen remt” zegt Professor Jean Harry die het onderzoek aan de National Institute of Environmental Health Sciences in de VS leidde. “Dit kan ons helpen bij het ontwikkelen van een vroege therapeutische interventie om schade aan de hersenen te voorkomen.”

Voorgaand onderzoek heeft al laten zien dat training na schade aan de hersenen de herstelmechanismen kan helpen. Deze studie laat zien dat training voordat de schade ontstaat, een beschermend effect kan hebben zodat de neuronen beschermd zijn tegen aanvallen. De studie maakte gebruik van een experimenteel hersenschade model waarbij muizen worden blootgesteld aan een chemische stof die de hippocampus vernietigd, een gebied in de hersenen dat leren en het geheugen aanstuurt. Muizen die regelmatig getraind werden voordat ze eraan werden blootgesteld, produceerden een signaal voor het immuunsysteem genaamd interleukine-6, wat de schadelijke ontstekingsreactie op deze schade verminderd, en het daaraan gerelateerde functieverlies voorkwam.

Farmacologische therapieën om de ontstekingsprocessen en cognitieve achteruigang in ouderen en Alzheimer patiënten te verminderen zijn tot nu toe minder succesvol. Dit ondezoek helpt begrijpen hoe training gebruikt kan worden om de progrnose van veel verschillende ziektebeelden te verbeteren. Bovendien, omdat er een chemische stof werd gebruikt om de schade te veroorzaken, bestaat de mogelijkheid dat het ook beschermd tegen potentieel schadelijke effecten van giftige stoffen uit de omgeving.

“Deze elegante experimenten laten een alternatieve manier zien waarop vrijwillige fysieke training de hippocampus regio kan beschermen,”zegt Dr. Ruth Barrientos van het Department of Psychology and Neuroscience van de University of Colorado. “Het onderzoek naar de rol van training als therapeutische interventie, zal ongetwijfeld versterkt worden in de komende jaren. De grootste uitdaging van dit soort onderzoek zijn misschien niet meer ontdekkingen van onomstotelijk bewijs van de ontstekingsremmende werking van training, maar om mensen vrijwillig en regelmatig te laten trainen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp