Training kan terugkeren kanker voorkomen

Onderzoekers kunnen binnenkort weer een nieuw effect toevoegen aan de lijst van gezondheidsvoordelen van training. Een nieuwe studie laat zien dat wanneer mensen die kanker overleven na chemotherapie enkele weken trainen, hun immuunsysteem effectiever wordt zodat het toekomstige kankercellen beter kan bestrijden voordat ze te groot worden.

Onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center en het Rocky Mountain Cancer Rehabilitation Institute onderzocht T-cellen in het bloed van mensen die kanker hebben overleefd voor en na afloop van een 12 weken durend trainingsprogramma. Ze vonden dat een groot deel van deze immuuncellen overgingen van een slapende inactieve toestand, naar een actieve toestand waardoor ze beter in staat zijn infecties en kankercellen te bestrijden.

Studieleider Laura Bilek legt uit dat voorgaande studies verschillende positieve verbanden heeft gelegd tussen training en kanker, zoals een lager risico om verschillende vormen van kanker te krijgen en het kan de prognose van veel patiënten sterk verbeteren. Daarnaast vermindert training het risico op het terugkomen van de kanker of het ontwikkelen van zogenaamde secundaire kankervormen. Hoe dit kwam was tot nu toe onbekend.

Omdat andere onderzoeken al hadden aangetoond dat training het immuunsysteem kan versterken zodat het over het algemeen effectiever wordt in het vechten tegen infecties, besloten Bilek en haar collega’s dit te onderzoeken bij kankerpatiënten. Een groep van 16 patiënten die vrijwel allemaal hun chemotherapie hadden afgerond werd onderzocht op de activiteit van hun T-cellen. Dit is een cel van het immuunsysteem die verschillende infecties en kankercellen bestrijdt. Na chemotherapie worden deze cellen vaak in verouderde toestand gevonden, wat betekent dat ze niet meer delen en veel minder effectief zijn in het bestrijden van infecties en kanker. Het opbouwen van een gezonde populatie T-cellen is essentieel voor een gezonde weerstand en vermogen om kanker te bestrijden.

De patiënten kregen een persoonlijk trainingsprogramma met daarin zowel conditietraining, krachttraining, stretchen and balanstraining. Hierbij werd de nadruk gelegd op de zwakke punten van de patiënt. Na 12 weken werden de T-cellen weer geanalyseerd en bleek dat de hoeveelheid actieve T-cellen sterk was toegenomen. Hierdoor hebben de patiënten minder kans op het ontwikkelen van secundaire vormen van kanker of het terugkomen van de kanker waarvoor ze behandeld zijn.

“Training heeft een overvloed aan positieve effecten,” zegt Bilek. “Als training het immuunsysteem versterkt en het risico op kanker vermindert, is er een extra reden om patiënten duidelijk te maken dat ze tijd moeten vrijmaken voor regelmatige training.”

Bron: Fitness Science

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp