Training met vrije gewichten vermindert symptomen van Parkinson

Nieuw onderzoek geeft aan dat training met vrije gewichten bewegingssturing bij Parkinson patiënten significant verbetert in vergelijking met andere trainingsvormen zoals stretching en balanstraining. De resultaten van dit klinisch onderzoek, waarin twee verschillende trainingsvormen werden vergeleken voor patiënten met de ziekte van Parkinson, zijn recent vrijgegeven en worden gepresenteerd op de American Academy of Neurology’s 64th Annual Meeting in New Orleans van 21 tot 28 April 2012.

“Hoewel we al wisten dat Parkinson patiënten op korte termijn baat hebben bij verschillende trainingsvormen, wisten we niet wat er op de langere termijn gebeurde met de bewegingssturing bij Parkinson patiënten.” zegt auteur van de studie Dr. Daniel Corcos van de University of Illinois Chigago.

 In deze studie werden 48 Parkinson patiënten willekeurig toegewezen aan een groep waarin men krachttraining met vrije gewichten uitvoerde of een groep waarin ze werden getraind op flexibiliteit, balans en het versterken van spieren. De groepen trainden gedurende 2 jaar 2x 1 uur per week.

Tijdens het onderzoek werd de ernst van de beperkingen in bewegingssturing, zoals trillingen gemeten met behulp van de Unified Parkinson’s Disease Rating Scale (UPDRS) na 6, 12, 18 en 24 maanden training. De scores werden afgenomen wanneer de patiënten geen medicatie hadden genomen om deze symptomen te onderdrukken.

Hoewel beide trainingsgroepen minder symptomen vertoonden na 6 maanden training, hadden de patiënten in de groep die met vrije gewichten trainden aan het einde van de periode van 2 jaar nog steeds een verbetering van 7,3% op de UPDRS. De andere trainingsgroep scoorde na 2 jaar trainen hetzelfde als bij het begin van de studie.

Corcos sluit af :”Onze resultaten laten zien dat krachttraining met vrije gewichten op de lange termijn overwogen moet worden door zowel artsen als patiënten als onderdeel van de behandeling van Parkinson patiënten.”

Bron: Fitness Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *