Wat zijn de Voordelen van Cardiotraining?

Wat zijn de Voordelen van Cardiotraining?

Cardiotraining, ook bekend als aerobe training of conditietraining is een zeer bekende vorm van fitness training. Cardiotraining wordt gekenmerkt door bewegingen van grote spiergroepen gedurende langere periodes en resulterend in een verhoogde hartfrequentie en ademfrequentie. Voorbeelden van cardiotraining zijn joggen, fietsen of het gebruiken van fitnessmachines als een crosstrainer of stairmaster.

Het grootste verschil tussen aerobe training en anaerobe training is de trainingsintensiteit. Hoewel krachttraining een vorm van anaerobe training is, wordt de term anaerobe training vooral gebruikt voor cardiotraining op zeer hoge intensiteiten zoals bijvoorbeeld intervaltraining.

Cardiotraining is van oudsher een populaire trainingsvorm binnen de fitnesswereld. Het is daarom een goed onderzochte trainingsmethode en heeft vele voordelen voor degenen die het regelmatig uitvoeren.

1. Het verbetert het uithoudingsvermogen:

Cardiotraining verbetert het uithoudingsvermogen door de maximale zuurstofopname en energievoorraden te vergroten en de lactaat drempel, het vetmetabolisme, het slagvolume van het hart, de concentratie rode bloedlichaampjes en bewegingsefficiëntie te verbeteren. Dit maakt het uitvoeren van alledaagse taken als lopen, fietsen en traplopen makkelijker.

2. Het vergemakkelijkt afvallen:

Mensen die op een gezonde manier willen afvallen doen er verstandig aan om conditietraining uit te voeren. Cardiotraining kost energie waarvoor koolhydraten en vetten moeten worden verbrand waardoor men afvalt en de lichaamssamenstelling verbetert. Wanneer de intensiteit hoog genoeg is kan cardiotraining de stofwisseling verbeteren. Hierdoor is het voor het lichaam makkelijker om vetten te verbranden tijdens alledaagse activiteiten in plaats van suikers in het bloed of glycogeen. Dit helpt niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verloren vet blijvend eraf houden.

3. Het verbetert de bloeddruk:

Door regelmatig de bloedvaten onder hogere druk te zetten als gevolg van de grotere hoeveelheid bloed die tijdens cardiotraining door de slagaders wordt gepompt, neemt de kwaliteit van de vaatwanden toe. Hierdoor worden de vaatwanden soepeler en kan de bloeddruk dalen.

4. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten:

Door het hart te versterken en de kwaliteit van de bloedvaten te verbeteren neemt het risico op het ontwikkelen van een hartaanval, beroerte, hartfalen en aandoeningen aan het hart- en vaatsysteem sterk af.

5. Het vermindert het risico op stofwisselingsziekten:

Metabool syndroom en diabetes mellitus type 2 worden gekenmerkt door stoornissen in de glucose en/of vetstofwisseling. Cardiotraining stimuleert het lichaam om beter om te gaan met deze energiestoffen en kan de progressie van deze aandoeningen vertragen of zelfs omkeren.

6. Het vermindert botontkalking:

Botweefsel, net als spierweefsel, past zich constant aan. Wanneer we ouder worden, neemt de kwaliteit en dichtheid van ons botweefsel vaak af, vooral als gevolg van toenemende inactiviteit. Regelmatige cardiotraining waarbij de botten goed worden belast, kan dit proces vertragen of zelfs de ontwikkeling van botontkalking (of osteoporose) omkeren. Goede voorbeelden van cardiotraining waarbij de botten worden belast zijn hardlopen en fietsen.

 

Bron: Fitness Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp