1 Repetition Maximum

Wanneer men bij krachttraining volgens een bepaalde intensiteit wil trainen wordt er vaak verwezen naar het 1 Repetition Maximum (1RM). Hiermee bedoelt men de maximale weerstand waarmee men 1 herhaling kan voltooien van de betreffende oefening.

Wanneer het 1RM bekend is bij een bepaalde oefening bekend is, kan men een inschatting maken van de weerstand waarmee men een bepaald aantal herhalingen kan maken en kan men dus trainen volgens een voorgeschreven gestandaardiseerde intensiteit.

Een voorbeeld: wanneer iemand op de leg press met 100kg 1 herhaling kan voltooien en deze persoon wil trainen op een intensiteit van 80% van het 1RM met bijbehorend aantal herhalingen dan moet hij volgens onderstaande tabel trainen op 100*80%=80kg en daarmee 7-9 herhalingen uitvoeren.

Als het 1RM goed is bepaald, is het ook niet mogelijk om meer herhalingen uit te voeren met de berekende weerstand en treedt er muscle failure op bij dit aantal herhalingen.

One Response to 1 Repetition Maximum

  1. Kim schreef:

    Geweldig veel informatie! Dankjewel Fitness science.

    Hier kun je overigens makkelijk automatisch je 1-rm berekenen en nog meer rm’ s: https://www.ridpepper.com/1rm (nederlands) en ook op bodybuilding.com maar dat is helaas in het engels.

    Ik ga weer vlug verder met lezen van de andere blogs hier. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp