Hypertrofie

Hypertrofie is een termhypertofie die wordt gebruikt om de groei van een weefsel aan te duiden. In het fitnesscentrum wordt met hypertrofie meestal spierhypertrofie bedoeld. Spierhypertrofie als gevolg van training wordt voornamelijk veroorzaakt door het toenemen van de dwarsdoorsnede van de spiervezels waaruit de spier is opgebouwd. Deze toename is het gevolg van een toename in de netto eiwitsynthese in de spier.

Spierweefsel is immers onderhevig aan constante hermodelering, wat betekent dat er continu opbouw en afbraak van spierweefsel is, afhankelijk van de (trainings)eisen die worden gesteld aan het spierweefsel, de genetische opmaak van de persoon en de aangeboden voeding.

Om spierhypertrofie te realiseren, kan dit door de opbouw te stimuleren of door de afbraak te minimaliseren, zodat er een positieve netto eiwitbalans ontstaat. Door dit proces, zal er een toename plaatsvinden in het aantal contractiele eiwitten en in het aantal myofibrillen binnen de spiervezel, waardoor de kracht van de spier kan toenemen.

Referenties:

-Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Adaptations to Anaerobic Training Programs. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp