Kracht-Lengte Relatie

De hoeveelheid kracht die een sarcomeer en dus ook een spier kan leveren is onder andere sterk afhankelijk van de lengte van de sarcomeer waarop deze kracht moet leveren. Dit wordt veroorzaakt door de mate waarin de actine en myosine filamenten elkaar overlappen op een bepaalde lengte. Hoe groter het aantal myosinekopjes dat kan aanhechten aan een actine filament, hoe groter de kracht is die geleverd kan worden.

Echter als de sarcomeer sterk verkort, kan het voorkomen dat tegenoverliggende actine filamenten met elkaar in aanraking komen en over elkaar heen schuiven. Hierdoor kunnen er minder crossbridges gevormd worden tussen de actine en myosine filamenten en neemt de kracht af.

In de figuur is te zien dat een sarcomeer kracht opbouwt naarmate de sarcomeerlengte toeneemt tot een piek, waarna de kracht weer afneemt vanwege de afname in overlappend oppervlak van de filamenten.

Grafiek van de kracht-lengte relatie

Referenties:

-Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney, W.L. (2008). Structure and function of exercising muscle. Physiology of Sport and Exercise Fourth Edition. USA Human Kinetics.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram