Kracht-Snelheid Relatie

De hoeveelheid kracht die een sarcomeer kan leveren is, buiten de relatieve lengte waarop de sarcomeren op dat moment functioneren, afhankelijk van hoe snel de sarcomeer moet samentrekken. Het kost immers tijd om cross-bridges te vormen en kracht te leveren, dus als de filamenten een grotere snelheid hebben kunnen er minder myosinekopjes tegelijkertijd aanhechten en is de totale kracht dus lager.

In de figuur is te zien dat hoe hoger de snelheid van een concentrische contractie, hoe lager de kracht. Bij snelheid 0, ofwel een isometrische contractie, is de kracht groter. Wanneer de snelheid negatief wordt, en de spier dus wordt opgerekt ofwel een excentrische contractie, stijgt de kracht die geleverd wordt nog verder. De reden hiervoor is dat passieve structuren als bindweefsel nu ook worden opgerekt met de spier waardoor er extra weerstand wordt geleverd om de spier te verlengen. Zie de figuur hieronder voor een voorbeeld van de kracht-snelheid relatie van een spier.

 

Grafiek van de kracht-snelheid relatie

Referenties:

-Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney, W.L. (2008). Structure and function of exercising muscle. Physiology of Sport and Exercise Fourth Edition. USA Human Kinetics

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.fitness-science.nl/encyclopedie/kracht-snelheid-relatie">
Twitter
YouTube195
Instagram0