Lactaat Drempel

Tijdens intensieve inspanning die langer dan enkele seconden wordt volgehouden is de anaerobe glycolyse sterk actief. Een van de eindproducten van de anaerobe glycolyse is lactaat. Normaal gesproken kan lactaat verder verwerkt worden in de aerobe systemen, maar deze kunnen tijdens intensieve inspanning boven een bepaald niveau de productie van lactaat niet geheel verwerken. De intensiteit waarboven het aerobe systeem de lactaatproductie niet meer kan verwerken en er dus een sterke toename in de concentratie lactaat plaatsvindt wordt de lactaat drempel genoemd. 

Wanneer de lactaat drempel plaatsvindt is sterk afhankelijk van de trainingsstatus, wat betekent dat de lactaat drempel door middel van goede training verschoven kan worden. Bij ongetrainde mensen vindt de lactaat drempel over het algemeen plaats op een inspanningsintensiteit die overeenkomt met 50-60% van de VO2max, terwijl deze bij getrainde atleten zich vaak tussen de 70-80% van de VO2max of zelfs hoger bevindt. De lactaat drempel is naast de VO2max een van de belangrijkste indicatoren voor het potentieel van een sporter voor duurinspanningen zoals een marathon.

Referenties:

-Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Bioenergetics of Exercise and Training. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.

-Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney, W.L. (2008). Energy expenditure and Fatigue. Physiology of Sport and Exercise Fourth Edition. USA Human Kinetics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp