Zuurstofopname

De zuurstofopname of VO2 is de hoeveelheid zuurstof die het lichaam opneemt om de benodigde zuurstof voor verschillende fysiologische processen te leveren. Deze zuurstof wordt in het bloed opgenomen via de longen en van daaruit getransporteerd naar de weefsels die het nodig hebben.

In rust zijn dat vooral het hart, de hersenen en organen. Zodra men gaat inspannen stijgt de hoeveelheid opgenomen zuurstof (de ademfrequentie en het ademteugvolume nemen beide toe) met de toename in inspanningsintensiteit. De hersenen hebben nog steeds evenveel zuurstof nodig, maar het hart en de bij de inspanning betrokken spieren vragen nu het grootste deel van de opgenomen zuurstof.

De VO2 zal blijven toenemen met de intensiteit totdat er een bepaald maximum wordt bereikt, de zogenaamde maximale zuurstofopname of VO2max. De VO2max wordt vaak gebruikt om de ‘conditie’ of het uithoudingsvermogen mee uit te drukken en wordt gezien als een van de belangrijkste bepalende factoren voor de prestatie in duursporten als wielrennen. De VO2max kan op 2 manieren worden uitgedrukt. Ten eerste in liter opgenomen O2 per minuut (L*min-1), een absolute waarde. En ten tweede in liter opgenomen O2 per minuut per kilogram lichaamsgewicht (L*min-1*kg-1), een relatieve waarde.

Zie ook:

-Lactaat drempel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp