Obesitas

Obesitas, ook wel vetzucht of adipositas genoemd, is een term die wordt gebruikt bij mensen met fors overgewicht door een teveel aan vetmassa. Er is sprake van obesitas wanneer men een Body Mass Index (BMI) van 30 of meer heeft. Wanneer men een BMI van 40 of meer heeft spreekt men van morbide obesitas.

Obesitas wordt in het merendeel van de gevallen veroorzaakt door een te hoge energie-inname ten opzichte van het energieverbruik. Men eet dus meer dan men over het algemeen verbruikt, waardoor de hoeveelheid vet toeneemt, en het lichaam dikker en zwaarder wordt. Een van de problemen bij behandeling bij obesitas is dat er ook psychologische factoren meespelen in de verkeerde leefstijl, waarmee, voor een effectieve aanpak van het probleem, rekening gehouden dient te worden. Andere oorzaken zijn een traag werkende schildklier of andere stoornissen in hormoonhuishouding. Bovendien raakt de hormoonhuishouding ook verstoord als gevolg van obesitas, wat afvallen om een normale lichaamssamenstelling te bereiken moeilijker maakt.

Mensen met obesitas lopen een groter risico op het ontwikkelen van verschillende aandoeningen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker, COPD maar ook depressie en dementie. Deze complicaties zijn waarschijnlijk het gevolg van de verstoring van o.a. de hormoonhuishouding die voorkomt bij obesitas, maar ook door de verkeerde leefstijl die al heeft geleid tot overgewicht en obesitas. Bovendien worden mensen met obesitas door hun omvang beperkt in hun functioneren en kan het ook gevolgen hebben voor het psychisch functioneren vanwege o.a. het niet voldoen aan het schoonheidsideaal en pestgedrag door anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp