Range of Motion

Range of motion (ROM) is een term waarmee het bewegingsbereik van een gewricht of spier wordt bedoeld. De ROM van een gewricht wordt door verschillende factoren bepaald, waaronder de opbouw van verbindende weefsels als pezen en gewrichtsbanden, activiteitsniveau, leeftijd, geslacht en natuurlijk de opbouw van het gewricht. Bij fitnesstraining is het belangrijk dat een zo groot mogelijk deel van de ROM van een gewricht met de oefening wordt gebruikt. Hierdoor is de training voor de betrokken spieren effectiever en behoudt of verbetert men de flexibiliteit van het gewricht. Een beperkte ROM kan goede sportprestaties in de weg staan en verhoogt ook de kans op het ontstaan van lichamelijke klachten.

Referenties:

-Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Warm up and Stretching. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.

-Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Resistance Training and Spotting Techniques. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp