Ruststofwisseling

De stofwisseling van het lichaam levert de noodzakelijke energie om het lichaam te bewegen. Daarnaast heeft het lichaam energie nodig in rust, wat bekend staat als de ruststofwisseling of rustmetabolisme. Dit wordt veroorzaakt doordat het lichaam constant aan het werk is om het inwendige milieu in stand te houden, wat ook bekend staat onder homeostase.

Het lichaam moet o.a. de lichaamstemperatuur, pH, lactaat concentratie of bloedglucose streng reguleren om goed te kunnen functioneren. Als deze eigenschappen buiten hun normale waarden vallen, functioneert het lichaam minder goed en het kan zelfs in extremere gevallen fataal zijn. Het reguleren van deze processen heeft constant energie nodig, ook tijdens rust. Deze energie wordt dan geleverd in de vorm van ATP wat ontstaat uit de anaerobe en aerobe systemen.

Naast de energie die nodig is om het lichaam in balans te houden, kosten onderhoud, reparatie en aanpassing aan training ook energie. Vooral spierweefsel is constant aan verandering onderhevig en vraagt daarom ook in rust om relatief veel energie. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom training een positief resultaat heeft op het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

In een gemiddeld mens is de ruststofwisseling verantwoordelijk voor ongeveer 75% van het dagelijkse energieverbruik. Slechts 25% van het dagelijks energieverbruik wordt aangewend om het lichaam te laten bewegen. Echter wanneer het lichaam hard moet werken tijdens intensieve trainingen, moet het lichaam na het trainen ook harder werken om weer terug in balans te komen, wat de ruststofwisseling boven normale waardes verhoogt. Daarnaast kan de ruststofwisseling verhoogd worden door een toename in spiermassa. Een effectief trainingsprogramma om vet te verliezen bevat dan ook cardiotraining op hoge intensiteit, krachttraining gericht op spiergroei of beide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp