Spiercontracties

Er zijn verschillende manieren waarop een spier en dus ook een sarcomeer kan samentrekken en kracht leveren: concentrisch, isometrisch en excentrisch.

 

– Concentrische contractie: Een concentrische contractie is de meest bekende en houdt in dat de sarcomeer tijdens de contractie verkort. De kracht die door de verkorting van de sarcomeren geleverd wordt zorgt ervoor dat de spier korter wordt en het bijbehorende gewricht van positie verandert.
– Isometrische contractie: Tijdens een isometrische contractie levert een sarcomeer wel kracht, maar verandert de lengte van de sarcomeer niet. De positie van de ledematen verandert dus niet, wat van pas komt bij houdingsregulatie of het overbrengen van momenten. Dat de lengte van de sarcomeer niet verandert betekent echter niet dat constant dezelfde cross-bridges de kracht leveren. Gedurende een isometrische contractie worden er constant cross-bridges gevormd en verbroken, maar dit resulteert dus niet in een beweging in het betrokken lichaamsdeel.
– Excentrische contractie: Een excentrische contractie houdt in dat een spier kracht levert maar tegelijkertijd in lengte toeneemt. De sarcomeer wordt door een externe kracht langer gemaakt terwijl de cross-bridges kracht leveren tegen de externe kracht in. Dit heeft als gevolg dat de spier, ondanks de geleverde kracht, langer wordt.

Referenties

-Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney, W.L. (2008). Structure and function of exercising muscle. Physiology of Sport and Exercise Fourth Edition. USA Human Kinetics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp