Testosteron

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat in de puberteit zorgt voor de ontwikkeling van de secundaire mannelijke geslachtskenmerken zoals een zwaardere stem en baardgroei, maar het heeft ook effecten op skeletspierweefsel. Testosteron veroorzaakt zowel direct, door testosteronreceptoren op de spiervezels, als indirect, door groeihormoon productie in de hypofyse te stimuleren, hypertrofie in spierweefsel. Vanwege de door testosteron veroorzaakte spierhypertrofie, neemt de spierkracht snel toe. Echter is dit niet de enige reden dat de spierkracht toeneemt. Testosteron kan namelijk ook binden met receptoren op neuronen (zenuwcellen). Hierdoor kan het de hoeveelheden neurotransmitter en de structurele opbouw van de neuronen beïnvloeden. Door deze interacties kan testosteron zowel de spiermassa als het krachtleveringspotentieel vergroten.

Testosteron wordt bij mannen in de testikels aangemaakt en bij vrouwen in de eierstokken en de bijnieren. Mannen maken 15-20 keer zoveel testosteron aan als vrouwen en de testosteronconcentratie reageert ook veel sterker op verschillende trainingsprotocollen. De testosteronconcentratie in vrouwen reageert daarentegen vrijwel niet op krachttraining of andere trainingsvormen, wat deels het lagere potentieel van vrouwen om spiermassa op te bouwen verklaart.

Testosteron wordt ook in kunstmatige vorm (androgene anabole steroïden) gebruikt om spieren sneller en groter te laten groeien en om beter te presteren tijdens sportwedstrijden door de toegenomen spierkracht. Anabole steroïden worden door de meeste sportorganisaties geclassifiseerd als verboden doping en atleten die ze gebruiken lopen het risico om geschorst te worden. Bovendien brengt gebruikt ervan grote risico’s met zich mee als verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en kanker.

Referenties:

-Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Endocrine Responses to Resistance Exercise. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.

-Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney, W.L. (2008). Ergogenic Aids and Sport. Physiology of Sport and Exercise Fourth Edition. USA Human Kinetics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp