Cardiotraining voor afvallen en vetverlies

Cardio- of conditietraining is van oudsher een van de meest gebruikte methodes om af te vallen en vet te verliezen. Cardiotraining kan op vele verschillende manieren gedaan worden en is een erg effectief onderdeel van trainingen gericht op afvallen. Hiervoor zijn verschillende redenen:

Conditietraining verbrandt veel calorieën

De meest bekende reden waarom veel mensen conditietraining starten is dat het relatief veel energie kost in relatief weinig tijd. Het energieverbruik kan makkelijk vijf maal zo hoog zijn als in rust tijdens cardiotraining en tot wel 10 maal als de trainingsduur niet te lang is. Hoe hoger het energieverbruik hoe meer vet er wordt verbrandt.

Conditietraining verhoogt de stofwisseling

Vanwege de belasting die cardiotraining op het lichaam plaatst, moet het lichaam na afloop van de training herstellen en aanpassen. Dit proces vergt veel energie, wat de ruststofwisseling verhoogt boven normale niveaus. Dit betekent dat de hoeveelheid calorieën en daarmee vet, die het lichaam verbrandt in rust is toegenomen, wat het afvallen makkelijker maakt. Dit voordeel komt zeer sterk naar voren na interval training op hoge intensiteit.

Conditietraining stimuleert de vetverbranding

Een van de belangrijkste onderliggende effecten van conditietraining zijn de verbeteringen in vetverbranding. De zogenaamde aerobe stofwisseling kan hierdoor steeds sneller en makkelijker vetten verbranden zodat afvallen steeds makkelijker gaat. Het lichaam is daardoor in staat om steeds meer activiteiten op vetverbranding uit te voeren. Wanneer de aerobe stofwisseling minder goed getraind is, zullen er koolhydraten worden verbrandt in plaats van vetten, wat afvallen moeilijker maakt.

Training tips

Conditietraining is een erg belangrijk onderdeel van de training gericht op afvallen. Hier volgen tips om je te helpen zo effectief mogelijk te trainen:

-Voer conditietraining uit op jouw eigen manier. Voorbeelden hiervan zijn de loopband, hometrainer, crosstrainer, stepmachine of roeitrainer, maar ook buiten hardlopen en fietsen kan als goede training fungeren.

-Voor het beste resultaat is het belangrijk op hoge intensiteiten te trainen. Dit betekent ver boven de intensiteit waarop praten moeilijk wordt.

-Voer intervaltraining uit in plaats van cardiotraining op één matige intensiteit.

-Intervaltraining moet minimaal 10 minuten en maximaal 30 minuten duren. Als je langer door kan gaan na 30 minuten had je harder kunnen trainen.

Zie ook:

-Krachttraining voor Afvallen en Vetverlies

-Feit of Fabel: Vetverbranding begint na 20 minuten trainen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp