Science of Squats deel 2: Effecten van High en Low Barbell back squat

De squatSquat
Een van de beroemdste fitness oefeningen is de squat. Squatten is een onderdeel van sporten als Powerliften, Strongman en Crossfit. Daarnaast is het natuurlijk een erg effectieve oefening om, afhankelijk van de belasting of het gekozen gewicht, de beenkracht te vergroten, grotere beenspieren te krijgen, helpen bij afvallen en vet verbranden en zelfs efficiënter en veiliger hard te lopen. Maar er is niet één vorm van squatten, er zijn er meerdere. Maar wat zijn de verschillen? Wanneer moet je welke variant toepassen? En wat moet je doen om zo veilig en effectief mogelijk te squatten? In deze serie van artikelen wordt het allemaal duidelijk. In deel 2 van de serie Science of Squats gaan we kijken naar de invloed van barbell positie tijdens de backsquat.

High Barbell Back Squat

De high barbell back squat is een vorm van de back squat waarbij de barbell boven het dak van de schouder (acromion) wordt geplaatst. Door de hogere plaatsing van de barbell zal de romp rechter op blijven tijdens het zakken waardoor de belasting op de onderrug en heupen kleiner is in vergelijking met de low bar back squat. De belasting op de knieën is relatief hoger. Hierdoor is de spieractivatie in de m. quadriceps bij een high bar back squat hoger en de activatie van de hamstrings en gluteus maximus lager in vergelijking met een low bar back squat.

High Bar back squat

High Bar back squat

Kenmerken high barbell back squat:

-Sterkere activatie m. quadriceps femoris.

-Grotere belasting knie, kleinere belasting heup.

-Meer geschikt voor gewichtheffen.

Low barbell back squat

De low barbell back squat is een vorm van de back squat waarbij de barbell onder het dak van de schouder (acromion) wordt geplaatst. Door de lagere plaatsing van de barbell zal de romp meer naar voren kantelen tijdens het squatten en is de belasting op de lage rug, bilspieren (gluteus maximus) en hamstrings groter dan bij de high bar back squat.

Low Bar back squat

Low Bar back squat

Kenmerken low barbell back squat:

Heup en rug strekker kracht. Achterste strekketen

Grotere belasting heup, kleinere belasting knie

Meer geschikt voor powerlifters

Zie ook:

-Science of Squats deel 1: Effecten van voetplaatsing

Referenties:

-Schoenfeld, B.J.Squatting Kinematics and Kinetics and their application to exercise performance. Journal of Strength & Conditioning Research 2010, 24, 12, 3497-3505.

-Wretenberg, P., Feng, Y., Arobrelius, U.P. High- and low-bar squatting techniques during weight training. Medicine & Science in Sports and Exercise 1996, 28, 2, 218-224.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp