Vaak en regelmatig trainen, een goed voornemen

Vaak en Regelmatig Trainen, een Goed Voornemen

In het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens om af te vallen en beginnen om dat te bereiken met sporten. Andere mensen die al een tijdje bezig waren, zijn door de feestdagen hun trainingsritme kwijtgeraakt of een paar kilo aangekomen en raken daardoor gedemotiveerd. Zowel lichamelijk actief zijn als intensieve training zijn belangrijk om gezond te blijven en om een gezond gewicht te bereiken of te behouden. Het is echter geen goed idee om 1x per week intensief te trainen en verder op de bank te blijven zitten. Beter is het om wekelijks een aantal intensieve trainingen op verschillende dagen uit te voeren en om ook de andere dagen actief te zijn.

 

Zowel intensieve kracht- als conditietraining zorgen ervoor dat het energieverbruik en daarmee de vetverbranding geoptimaliseerd worden. Wanneer men echter slechts 1x per week intensief traint en verder niet actief is, zijn de meeste trainingseffecten weggeëbd tegen de tijd dat de volgende training begint. Bovendien maakt men dan ook geen gebruik van het toegenomen vermogen om energie en vetten te verbranden tijdens lichte lichamelijke activiteiten zoals wandelen of fietsen.

Fitness training heeft, naast dat er veel energie mee wordt verbruikt, twee andere effecten die het afvallen makkelijker maken. Ten eerste neemt het energieverbruik in rust en tijdens inspanning toe, door onder andere een toename in de spiermassa. Spierweefsel verbruikt energie in rust en wanneer men beweegt kan men meer spiermassa activeren en dus meer energie verbruiken terwijl het even zwaar aanvoelt. M.a.w. door weerstandtraining wordt de motor groter en een grotere motor verbruikt meer brandstof. Ten tweede heeft het lichaam na een goede intensieve training meer energie nodig dan dat er verbrand wordt in het fitnesscentrum. Dit komt doordat het lichaam moet herstellen van de training en ervoor moet zorgen dat het lichaam sterker en fitter wordt, wat energie kost. Afhankelijk van hoe intensief de training was, kan deze periode een aantal uur tot zelfs 48 uur duren.

Het is dus niet alleen vanwege de vooruitgang in kracht en conditie belangrijk om regelmatig te blijven trainen, maar ook om het energieverbruik te verhogen en hoog te houden. Hierdoor is het makkelijker om een gezond gewicht te bereiken of te behouden. Bovendien is het makkelijker om een trainingsprogramma vol te houden wanneer er regelmaat in zit, er op vaste dagen getraind wordt en er dus van te voren tijd voor is vrij gemaakt in de agenda. Uiteraard is het belangrijk dat men op de juiste manier en intensiteit traint, maar een van de belangrijkste elementen in een succesvol trainingsprogramma, is het volhouden van een trainingsschema zonder trainingen over te slaan.

Verschillende beweegnormen en adviezen raden aan om minstens 30 minuten per dag actief te zijn en verspreid over de week 3 maal 1 uur intensieve kracht- en conditietraining uit te voeren. Het is noodzakelijk dat dit regelmatig blijft gebeuren zodat de stofwisseling hoger zal worden en hoog zal blijven, waardoor het makkelijker wordt om een gezond gewicht te bereiken. Daarnaast nemen kracht en conditie toe waardoor men makkelijker beweegt, het verlaagt de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2 wordt verminderd.

Referenties:

-Voordouw, R.R. Het beste voornemen voor 2012. Infobesitas 2011, 25, 1.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram