Ziekteverzuim betekent hoge kosten. Wat levert investeren in een gezonde levensstijl van je werknemers op?

ZiekteverzuimZiekteverzuim is een van de grootste kostenposten voor werkgevers. Bijna de helft van alle werknemers is elk jaar een periode ziek, waarbij deze gemiddeld 16 dagen niet werkt. Dit kost werkgevers in Nederland jaarlijks zo’n €11,5 miljard aan extra kosten. Deze kosten bestaan uit doorbetalingen van loon tijdens ziekte, maar komen ook door een teruggang in arbeidsproductiviteit. Ruim een kwart (25,8%) van het ziekteverzuim is een direct gevolg van het werk zelf. Denk aan bedrijfsongevallen, blessures maar ook psychologische factoren. De bijna 75% van het werkverzuim dat overblijft komt dus niet door het werk zelf.

Er wordt veel aandacht besteed aan het beperken van werkgerelateerde klachten door arbeidsomstandigheden zoveel mogelijk te optimaliseren. Bijvoorbeeld door het inrichten van ergonomische en veilige werkplekken en het regelmatig houden van een korte pauze. Waar tot nu toe veel minder aandacht aan werd besteed, is de gezondheid van de werknemer zelf. Terwijl dit wel een grote onderliggende oorzaak van ziekte en dus ziekteverzuim is. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde werknemer in Nederland geen optimale gezondheid heeft. Chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en verschillende vormen van kanker komen steeds vaker voor op jongere leeftijd. Hoewel niet alles te voorkomen is, levert een gezonde leefstijl de goede preventie tegen deze aandoeningen.

Maar wat is nou een gezonde leefstijl? Een gezonde leefstijl is niet alleen regelmatig bewegen of een appel eten. Een gezonde levenswijze omvat veel meer. Gezonde voeding, regelmatige training, voldoende beweging en voldoende slaap zijn enkele onderdelen die tezamen een grote impact hebben op de gezondheid. In een volgend artikel zullen we op deze elementen dieper ingaan.

Werkgevers kunnen werknemers helpen een meer gezonde levensstijl te krijgen. Onderzoeken naar programma’s gericht op het verbeteren van de gehele leefstijl van werknemers laten zeer positieve resultaten zien, zoals een verbetering van fitheid, een gezonder gewicht en afname van middelomvang. Daarnaast laten de resultaten een verlaging van de bloeddruk zien, wat een lager risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met zich meebrengt.

Het ondersteunen en stimuleren van werknemers om een gezondere leefstijl te gaan hanteren biedt zowel op het gebied van kosten en arbeidsproductiviteit voor de werkgever, maar natuurlijk ook voor wat betreft gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven voor de werknemer grote voordelen. Een toenemende hoeveelheid studies laat zien dat het stimuleren van een gezonde leefstijl door de werkgever zeer effectief kan zijn, maar in de praktijk helaas nog weinig wordt gedaan. Er valt dus nog veel winst te behalen! Bovendien laat je als ondernemer zien dat je om je werknemers geeft. Zo creëer je betrokkenheid bij je bedrijf, wat ook positief bijdraagt aan het rendement van je onderneming.

Artikel geschreven voor: Lenard and Lenard

 

Referenties:
-Ploeg, K. van der., Pal, S. van der, Vroome, E. de, Bossche S., van den. De Kosten van Ziekteverzuim in Nederland voor werkgevers in Nederland. 2014. TNO.

-Ziekteverzuim→Cijfers & Context→Huidige situatie (2017) Geraadpleegd op 11-07-2018. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekteverzuim/cijfers-context/huidige-situatie#bron–node-tabel-bronnen-bij-de-cijfers-over-ziekteverzuim.

-Hoeymans N, Gijsen R, Slobbe LCJ. 59 Belangrijke volksgezondheidsproblemen. Een selectie van ziekten voor het monitoren van de volksgezondheid. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5994.

-O’Halloran J, Miller GC, Britt H. Defining chronic conditions for primary care with ICPC-2. Fam Pract,2004; 21 (4): 381-6.

-RIVM Trends in de toekomst: Ziekten. http://www.eengezondernederland.nl/trends_in_de_toekomst/ziekten Geraadpleegd 02-07-2018.

-Christensen, J.R., Faber, A., Ekner, D., Overgaard, K. Holtermann, A., Sogaard. Diet, physical exercise and cognitive behavioral training as a combined workplace based intervention to reduce body weight and increase physical capacity in health care workers – a randomized controlled trial. BMC Public Health 2011, 11, 671.

-Zeeuw, E.L.E.J., de. Tak, E.C.P.M., Dusseldorp, E., Hendriksen, I.J.M. Workplace exercise intervention to prevent a depression: A pilot randomized controlled trial. Mental Health and Physical Activity, 2010, 3, 2, 72-77.

-Gerber, M., Brand, S., Elliot, C., Holsboer-Trachsler, E., Pühse, U., Beck, J. Aerobic exercise training and burnout: a pilot study with male participants suffering from burnout. BMC Research Notes, 2013, 6, 78.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp