Interval training voor gezondheid

Interval training voor gezondheid

Steeds meer mensen lijden aan aandoeningen die gerelateerd zijn aan overgewicht en inactiviteit zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Interval training is een van de meest effectieve methodes om af te vallen en vet te verliezen, maar is het ook effectief in het voorkomen of verminderen van hart- en vaatziekten of diabetes? In dit artikel wordt gekeken naar de positieve effecten van interval training voor de gezondheid in vergelijking met continue duurtraining op één intensiteit. Daarnaast wordt aangegeven bij welke aandoeningen dit belangrijk is.

Gezondheidseffecten: Interval training vs. Continue duurtraining

Lichaamsgewicht

Interval training: Sterke afname

Continue duurtraining: Geen tot weinig afname

Onderhuids vetweefsel

Interval training: Sterke afname

Continue duurtraining: Geen tot weinig afname

Buikvet

Interval training: Sterke afname

Continue duurtraining: Geen tot weinig afname

Insulinegevoeligheid

Interval training: Sterke verbetering insulinegevoeligheid

Continue duurtraining: Kleine verbetering insulinegevoeligheid

Cholesterol

Interval training: Sterke toename HDL-cholesterol, sterke afname LDL en totaal cholesterol

Continue duurtraining: Kleinere toename HDL-cholesterol, kleinere afname LDL en totaal cholesterol

Kwaliteit bloedvaten

Interval training: Grote verbetering kwaliteit van bloedvaten

Continue duurtraining: Kleinere verbetering kwaliteit van bloedvaten

Bloeddruk

Interval training: Grotere afname bloeddruk

Continue duurtraining: Kleinere afname bloeddruk

 

Zoals te zien in het overzicht hierboven zijn de effecten van intervaltraining over het algemeen meer uitgesproken dan continue duurtraining. Interval training is zeer belangrijk voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Het verbetert de gevoeligheid voor het hormoon insuline, wat direct het ontwikkelen van diabetes type 2 tegengaat. Daarnaast zijn de effecten op de hoeveelheden cholesterol, kwaliteit van bloedvaten en de bloeddruk zeer belangrijk om het risisco op een hartaanval, beroerte of hartfalen te verminderen. 

Intervaltraining als therapie

Interval training is dus effectiever dan continue duurtraining in het tegengaan van verschillende oorzaken voor hart- en vaatziekten en diabetes. Maar wat als men deze aandoeningen heeft?

Hart- en vaatziekten:

Ook bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten leidt interval training tot verbeteringen in bloeddruk, cholesterol concentraties, bloedvat kwaliteit en hartfunctie.

Diabetes mellitus type 2:

Mensen die lijden aan diabetes mellitus type 2 zijn ook gebaat bij interval training. Het verbetert o.a. de gevoeligheid voor insuline en bloedsuiker concentraties en bloedsuiker controle. 

Veiligheid van intervaltraining

Hoewel de voordelen van een juiste training bij patiëntengroepen zeer groot en duidelijk zijn, wordt er vaak getwijfeld aan de veiligheid hiervan. Echter hebben veel studies al aangetoond dat het veilig is toe te passen bij diabetes, hartfalen en zelfs bij revalidatie na een hartinfarct, zonder negatieve bijverschijnselen. Wel moet worden opgemerkt dat om de vereiste intensiteit te behalen, er veel motivatie om te trainen nodig is. Goede begeleiding is hierin vaak noodzakelijk. 

Conclusie

Interval training is een zeer effectieve en veilige manier om de gezondheid te ondersteunen of te verbeteren. Dit geldt voor zowel gezonde mensen als patiënten. Het grootste excuus om niet te trainen, een gebrek aan tijd, wordt zo teniet gedaan doordat interval training veel minder tijd in beslag neemt dan continue duurtraining. Belangrijk daarbij is dat de hogere trainingsintensiteit wordt behaald. 

Zie ook:

Interval training wat zijn de voordelen en hoe pas ik het toe?

Referenties:

-Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Aerobic Endurance Exercise Training. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.

-Shiraev, T. Clinical benefits of high intensity interval training. Australian Family Physician, 2012, 41, 12, 960-962.

-Tabata I, Nishimura K, Kouzaki M, Hirai Y, Ogita F, Miyachi M, Yamamoto K. Effects of moderate intensity endurance and high-intensity intermittent training on anaerobic capacity and VO2max. Medicine & Science in Sports & Exercise, 1996, 28, 10, 1327-1330.

-Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney, W.L. (2008). Principles of exercise training. Physiology of Sport and Exercise Fourth Edition. USA Human Kinetics.

-Yoshioka M, et al. Impact of high-intensity exercise on energy expenditure, lipid oxidation and body fatness. International Journal of Obesity 2001, 25, 332-339.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp