Wat is gezonde voeding? – Gezond en Slank dag 6

Een paar dagen geleden vertelde ik over waarom diëten niet werkt omdat het tijdelijk is en je voor blijvend resultaat een blijvende verandering in je voeding moet maken. Maar als je wat wil veranderen moet je wel weten wat je moet veranderen en wat niet. Dus vandaag gaan we het hebben over de vraag: wat is gezonde voeding?

 

 

Wat is nou gezonde voeding? Hier wordt natuurlijk enorm veel over gezegd en geschreven en je kan er heel moeilijk over doen, maar dat is helemaal niet nodig. Onder gezonde voeding valt alles wat jou essentiële voedingsstoffen levert. Deze essentiële voedingsstoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken uit andere stoffen en moet je dus echt binnenkrijgen. Een tekort hieraan zal leiden tot een minder goede gezondheid en vaak meer trek waardoor je meer gaat eten en dus aankomt.

Welke voedingsstoffen zijn dan zo belangrijk? Hierbij moet je denken aan eiwitten, bepaalde vetten, vitamines, mineralen en vezels. Deze stoffen moet je binnenkrijgen om je lichaam goed te laten functioneren en gezond te blijven. Aan energieleverende stoffen als koolhydraten en verzadigde vetten hebben we in Nederland zelden een tekort aan en vaak zelfs te veel.

Allemaal erg interessant natuurlijk maar wat moet je dan eten om dat allemaal binnen te krijgen? <Plaatje>

Eiwitten:

Dierlijk: vlees, vis, zuivel, eieren

Plantaardig: peulvruchten, noten, quinoa, volkoren producten

Vezels:

Groenten, fruit, volkoren producten

Vitaminen:

Groenten, fruit, mager vlees en vette vis

Mineralen:

Groenten, fruit, mager vlees, vette vis en noten

Zoals je ziet bevatten een paar voedingsmiddelen meerdere soorten voedingsstoffen. Dit betekent niet dat bijvoorbeeld met het eten van vlees je dagelijkse behoefte eiwitten, vitaminen en mineralen kan voldoen. In vlees zitten hele andere vitaminen dan groenten en fruit. Kortom je moet meerdere producten uit deze lijst eten om aan je behoeftes te voldoen. De hoofdboodschap voor vandaag: Eet producten die je lichaam van goede voedingsstoffen voorzien!

Veel succes en tot morgen!

Zie ook: 

-Geen tijd om te trainen wat dan? – Gezond en Slank dag 5

-Diëten werkt! Niet… – Gezond en Slank dag 3

-Effectief afvallen en vet verbranden

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram