Vetverbranding? Dan minstens 20 minuten trainen of niet? – Gezond en Slank dag 19

Vetverbranding wandelenVaak gaan mensen om af te vallen heel lang conditietraining doen omdat je minstens 20 minuten moet trainen voordat vetverbranding begint. Er zijn zelfs speciale vetverbrandingsprogramma’s op veel cardiomachines. Is het een goed idee om dit te doen voor een goed resultaat of zit het toch anders?

 

 

Het mooie van het lichaam is, dat het altijd zo zuinig mogelijk probeert te doen met de stoffen die niet veel aanwezig zijn of waarvan we een kleine voorraad hebben. Onze bloedsuiker en spierglycogeen, zeg maar de voorraden suiker in ons lichaam, zijn relatief klein. Bovendien functioneren onze zenuwcellen en dus onze hersenen alleen op glucose. Het is dus voor het lichaam erg verstandig een beetje zuinig te doen met glucose in het bloed en andere voorraden, omdat het aanmaken van suiker een erg inefficiënt proces is.

Bij de meeste mensen is de voorraad suiker in de spieren na 20-30 minuten op aan het raken en dus zou je denken dan begint het vet verbranden pas. Dit klopt, en je zal dan ook afvallen als je dit doet. En misschien een beetje fitter worden.

Vet aan de andere kant hebben zelfs slanke mensen ruim voldoende om een paar weken non stop op te hard te lopen als dit mogelijk zou zijn. Een enorm grote energie voorraad dus. En omdat dit zo’n grote voorraad is draait het lichaam er zo veel mogelijk op. Maar vet is een brandstof die moeilijk snel is te verbranden. Met andere woorden, in rust kan je makkelijk vet verbanden. Misschien rustig wandelend ook nog wel, maar hoe zwaarder de inspanning wordt hoe meer de suikerverbranding de energie zal leveren.

Ha! denk je, dus rustig bewegen verbrandt voornamelijk vet. Dan moet je dat toch doen om af te vallen? Dit is ook wat de vetverbrandingsstand op de cardiomachines doet.

Ja en nee. Ja je verbrandt voornamelijk vet, maar je verbruikt niet heel veel calorieën, dus het effect op afvallen is klein. En je doet dan eigenlijk een inspanning die kennelijk licht genoeg is om op vetverbranding te doen, waardoor je lichaam niet geprikkeld wordt om aan te passen en nog beter vet kan verbranden.

Zoals ik eerder al heb aangeraden zorgen intensievere inspanningen ervoor dat het lichaam schrikt. De suiker vliegt er doorheen en het lichaam wil suiker na de training zoveel mogelijk sparen. Dus de vetverbranding in rust gaat nog meer omhoog en meer suikers worden opgeslagen in de spieren. De suikers in je voeding worden dus niet omgezet in vet maar opgeslagen voor zware trainingen en ondertussen worden je vetvoorraden kleiner gemaakt.

Kortom het is niet slecht om meer dan 20 minuten conditietraining te doen op lage intensiteit of gebruik te maken van de vetverbrandingsstand op de conditiemachines, maar het kan veel sneller, korter en effectiever.

Mijn tip blijft om krachttraining, interval training en circuittraining te doen. Zorgen dat je moe wordt en gaat hijgen is de sleutel naar vooruitgang.

Veel succes met trainen en tot morgen!

Zie ook:

-Interval training de shortcut naar resultaat? – Gezond en Slank dag 17

-Nog geen resultaat? – Gezond en Slank dag 15

-Waarom conditietraining? – Gezond en Slank dag 7

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram