15 minuten fysieke activiteit elke dag verminderd het risico op vroegtijdig overlijden met 14 procent en vergroot de levensverwachting met 3 jaar

Een studie gepubliceerd in The Lancet laat zien dat slechts 15 minuten aan fysieke activiteit per dag het risico op overlijden met 14% vermindert en de levensverwachting met 3 jaar verhoogt in vergelijking met inactieve mensen. Het artikel is geschreven door Dr Chi-Pang Wen van het National Health Research Institutes Taiwan en de China Medical University, en Dr Jackson Pui Man Wai van de National Taiwan Sport University.

De gezondheidsvoordelen van fysieke activiteit zijn goed bekend, maar of minder training dan de over het algemeen aangeraadde 150 minuten per week ook voordelen voor de levensverwachting zou hebben was onduidelijk. De auteurs hebben daarom de gezondheidsvoordelen van verschillende hoeveelheden fysieke activiteit in een Taiwanese populatie onderzocht.

In de studie werden meer dan 400.000 Taiwanese mensen geïncludeerd die deelnemers waren in een standaard medisch screeningsprogramma in Taiwan tussen 1996 en 2008, met een gemiddelde follow-up van 8 jaar. Op basis van zelfgerapporteerde wekelijks volume van training werden de deelnemers verdeeld over 5 categoriën, inactief of laag, gemiddeld, actief, of zeer actief. De auteurs berekenden hazard ratios (HR) om het risico op vroegtijdig overlijden weer te geven in elke groep, vergeleken het met de inactieve groep en berekenden de levensverwachting van elke groep.

Vergeleken met de proefpersonen in de inactieve groep, was de laag actieve groep waarvan de deelnemers gemiddeld 92 minuten per week (ongeveer 15 minuten per dag) een 14% lager risico op vroegtijdig sterven hadden, een 10% lager risico op het sterven aan een vorm van kanker en gemiddeld een 3 jaar hogere levensverwachting hadden. Elke extra 15 minuten dagelijkse training bovenop het minimum van 15 minuten verminderen het risico op vroegtijdig sterven met een extra 4% en het risico op het sterven aan kanker met 1%. Deze voordelen waren onafhankelijk van leeftijd of geslacht en verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Incatieve mensen hadden een 17% groter risico op vroegtijdig overlijden vergeleken met de laag volume trainingsgroep.

De auteurs: “Als in Taiwan, de inactieve mensen starten met een laag-volume aan dagelijkse activiteit kan 1 op de 6 doden worden uitgesteld — dergelijke afnames in sterfte worden ook toegeschreven aan een succesvol tabakscontrole programma in een normale populatie.”

Ze concluderen: “Als de minimale hoeveelheid training die we voorschrijven structureel wordt uitgevoerd, kan sterfte aan hart- en vaatziekten, diabetes en kanker worden verminderd. Het lage volume aan fysieke activiteit kan een centrale rol spelen in de strijd tegen welvaartsaandoeningen, wat de medische kosten en gezondheidsverschillen verminderd.”

In een gerelateerd Commentaar concluderen Dr Anil Nigam en Dr Martin Juneau van het Montreal Heart Institute en de Université de Montréal, Quebec, Canada: “Het gegeven dat slechts 15 minuten training per dag op vrijwel alle dagen van de week, het risico op vroegtijdig overlijden sterk kan verminderen kan velen stimuleren om een kleine hoeveelheid fysieke activiteit in hun drukke levens op te nemen. Regeringen en gezondheidsprofessionals hebben beiden de belangrijke taak om dit goede nieuws te verspreiden en mensen te overtuigen van het belang van ten minste 15 minuten per dag actief te zijn.”

Bron: Medical Xpress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp