Aerobe training kan het risico op dementie verminderen

Volgens een studie van de Mayo Clinic die deze maand wordt gepubliceerd kan elke training of activiteit waarbij het hart sneller gaat slaan het risico op het ontwikkelen van dementie verminderen en de progressie van de aandoening vertragen als deze gestart is. Wetenschappers onderzochten de rol van aerobe training in het behouden van cognitieve vaardigheden en concludeerden dat het een zeer nuttige therapie kan zijn.

De onderzoekers gebruikten een brede definitie van training; voldoende fysieke activiteit waarbij de hartfrequentie en de zuurstofopname worden verhoogd. Voorbeelden zijn lopen, sportschool trainingen, maar ook activiteiten in en om het huis zoals sneeuw scheppen of bladeren bijeen harken.

“We hebben alle wetenschappelijke literatuur die we konden vinden doorzocht  over training en cognitieve vaardigheden, waaronder een aantal studies bij dieren en observationele studies. Het waren in totaal zo’n 1600 artikelen, waarvan 130 precies over dit onderwerp en hebben geprobeerd om een gebalanceerde visie op dit onderwerp samen te stellen,”zegt Dr J. Eric Ahlsog, neuroloog bij de Mayo Clinic. “We concluderen dat er veel te zeggen is voor lichamelijke activiteit en training als een ziekte beïnvloedende strategie die effectief is om dementie en sommige andere cognitieve beperkingen te voorkomen, en om het verloop gunstig te beïnvloeden wanneer deze aandoeningen al aanwezig zijn.” De onderzoekers benadrukken dat studies waarbij hersenscans zijn gemaakt telkens objectief bewijs leverden van de positieve effecten van training op de menselijke hersenen. Bovendien is gebleken uit dierstudies dat onder invloed van training er stoffen worden aangemaakt die de hersenen beter laten functioneren en dat het het maken van verbindingen tussen neuronen vergemakkelijkt.

Volgens de auteurs is verder onderzoek naar de relatie tussen training en cognitief functioneren noodzakelijk, maar ze kunnen nu al aanbevelen om voldoende te bewegen of trainen, zeker aan mensen die al lijden onder deze aandoeningen of zich zorgen maken hierop risico te lopen.

Bron: Science Daily

Referentie:

-J. E. Ahlskog, Y. E. Geda, N. R. Graff-Radford, R. C. Petersen. Physical Exercise as a Preventive or Disease-Modifying Treatment of Dementia and Brain Aging. Mayo Clinic Proceedings, 2011; 86 (9): 876.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp