Afvallen in de helft van de tijd: 30 minuten vs 60 minuten

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt dat 30 minuten dagelijkse training net zo effectief kan zijn om af te vallen en vet kwijt te raken als 60 minuten. Deze studie is gepubliceerd in het American Journal of Physiology.

Veertig procent van de Deense mannen hebben matig overgewicht. Gedurende 14 weken heeft een onderzoeksteam van de Faculteit Gezondheid en Medische Wetenschappen 60 te zware, maar gezonde, Deense mannen gevolgd tijdens hun pogingen om af te vallen. De helft van de mannen trainde een uur per dag terwijl ze een hartslagmeter en een calorieteller droegen. De andere groep hoefde zich slechts 30 minuten per dag in te spannen.

De resultaten lieten zien dat 30 minuten training, op een intensiteit die hoog genoeg is om de deelnemers goed te laten zweten, genoeg is om te helpen bij afvallen. “Gemiddeld vielen de mannen die 30 minuten trainden, 3,6kg af in drie maanden, terwijl degenen die een uur per dag trainden slechts 2,7kg kwijtraakten. De hoeveelheid vet die beide groepen kwijtraakten was ongeveer gelijk, in totaal 4kg.” zegt Mads Rosenkilde, promovendus bij de afdeling Biomedische Wetenschappen.

Dertig minuten training per dag had nog een bijkomend voordeel: “De deelnemers die 30 minuten per dag trainden, verbrandden meer calorieën dan dat de training zou vereisen. Hierdoor waren de resultaten hetzelfde als van de 60 minutengroep; na de training ging de verbranding door in de 30 minutengroep.” legt Mads Rosenkilde uit.

Een andere verklaring voor de verrassende resultaten is dat de deelnemers het korte trainingsprogramma niet als een grote belasting zagen, waardoor ze behoefte en energie hadden voor extra fysieke activiteit na de training.

“De deelnemers in onze studie trainden dagelijks gedurende drie maanden. Alle trainingsessie waren ontworpen om de deelnemers te laten zweten, maar van de deelnemers werd verlangd om de intensiteit te verhogen en drie maal per week echt harder te trainen,” legt Mads Rosenkilde uit, die zelf ook verrast was door de resultaten.

Een mogelijk volgend onderzoek gaat waarschijnlijk kijken naar de effecten van training als een vorm van transport, zoals fietsen. “Training is een geweldige manier om je fysieke en mentale gezondheid te ondersteunen. Het probleem is dat het tijd in beslag neemt. Als we mensen op weg naar het werk of naar school kunnen training, hebben we al een hoop gewonnen,” zegt Mads Rosenkilde.

Bron: Fitness Science

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp