Afvallen met Bootcamp Training: De Effecten van 8 Weken Bootcamp Training

Vrouw die eenhandig opdruktBootcamp training is een vorm van outdoor fitness training die de laatste jaren steeds populairder is geworden. De training is gebaseerd op de introductietraining van het (Amerikaanse) leger en heeft ook daar zijn naam aan ontleent. De training is een combinatie van krachtoefeningen met het eigen lichaamsgewicht, oefeningen waarbij gebruik wordt gemaakt van de omgeving en conditietraining. Naast reguliere groepslessen waar iedereen aan kan meedoen, heeft The Bootcamp Club ook speciale programma’s. Het 8 Weeks 2 Fabulous programma is speciaal voor dames en is gericht op afvallen en een gezonde leefstijl. The Bootcamp Club Noord Holland Noord vroeg ons bij Fitness Science om de effecten van dit programma te onderzoeken.

Wat hebben we gedaan?

In totaal deden 15 ongetrainde dames verdeeld over verschillende 8 Weeks 2 Fabulous groepen mee met het onderzoek. Vóór aanvang en na afloop van het acht weken durende programma werden de dames gewogen, het vetpercentage werd vastgesteld met behulp van de vier punts huidplooimeting volgens Durnin en Womersly en de buikomvang werd gemeten. De Body Mass Index (BMI) werd berekend op basis van de lengte en het lichaamsgewicht en de vetvrije massa werd berekend met behulp van het vetpercentage. De dames trainden gedurende acht weken twee maal per week in groepen van 4 tot 7 deelneemsters en werden daarbij begeleid door een speciaal opgeleide personal trainer. De trainingen bestonden uit verschillende krachtoefeningen waarbij gebruik werd gemaakt van het eigen lichaamsgewicht zoals opdrukken, bodyweight squats en de plank afgewisseld met conditietraining. Conditietraining bestond voornamelijk uit joggen naar de verschillende trainingslocaties en werd gecombineerd met interval trainingen op hoge intensiteit. Naast de training kregen de deelneemsters advies en voorlichting over een gezonde voeding, maar werd er geen dieet voorgeschreven.

Wat waren de resultaten?

Na afloop van het 8 Weeks 2 Fabulous programma waren dit de resultaten:

Effecten op Lichaamsgewicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1: Effecten op lichaamsgewicht in kg.

 

Effecten op BMI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 2: Effecten op BMI.

 

Effecten op vetpercentage in %.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 3: Effecten op vetpercentage in %.

 

Effecten op vetvrije massa in kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 4: Effecten op vetvrije massa in kg.

 

Effecten op de buikomvang in cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 5: Effecten op de buikomvang in cm.

 

 Pre Training   Post Training  Relatieve verandering
Lichaamsgewicht   71,7kg 70,0kg -2,4%
Body Mass Index 24,4 23,9 -2,0%
Vetpercentage  32,9% 29,8% -9,4%
Vetvrije Massa 47,7kg 48,8kg 2,3%
Buikomvang  88,4cm 84,6cm -4,3%
Tabel 1: Relatieve veranderingen na 8 weken

 

Na acht weken training waren de dames significant afgevallen en was de BMI afgenomen. Deze veranderingen waren relatief klein, echter waren de veranderingen in vetpercentage, vetvrije massa en met name de buikomvang zeer groot gezien de relatief korte periode. De toename in vetvrije massa is waarschijnlijk een gevolg van een toename in spiermassa. Dit verklaart meteen de relatief kleine afname in het (totale) lichaamsgewicht. Immers, wanneer de hoeveelheid vet afneemt en tegelijkertijd de hoeveelheid spiermassa toeneemt, zal het lichaamsgewicht niet veel veranderen. Echter zal het figuur wel sterk veranderen wat te zien is aan de grote afname in de buikomvang. Daarnaast is dit ook een zeer positieve verandering voor de gezondheid.

Wat zijn de conclusies?

Uit de resultaten kan geconcludeerd worden dat het 8 Weeks 2 Fabulous programma een zeer effectieve methode is om op een gezonde manier vet te verbranden en tegelijkertijd spiermassa op te bouwen. De combinatie van regelmatige intensieve kracht- en conditietraining en een verbeterd voedingspatroon zorgt niet alleen voor een afname in lichaamsgewicht, maar ook een verbetering van het figuur. Bovendien is de gezondheid sterk gebaat bij een afname van de middelomvang en het vetpercentage.

Zie ook:

-Afvallen of een Betere Lichaamssamenstelling: Wat is Belangrijker?

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram