Afvallen na zwangerschap door computer games

Twee meisjes die een actieve game spelenAfvallen na een zwangerschap valt voor velen niet mee en de bijgekomen kilo’s blijven er dan ook vaak aanzitten. Verschillende onderzoeken laten zien dat fysieke activiteit en fitness training effectief zijn om de zwangerschapskilo’s weer te laten verdwijnen, maar veel jonge moeders houden dit niet vol omdat het nieuwe kindje veel tijd vergt en weg van huis zijn ook vaak lastig is. Een aantal computer games zijn ontworpen om mensen te laten bewegen tijdens het spelen. Onderzoekers uit Japan combineerden het nuttige met het aangename en voerden een onderzoek uit naar de effectiviteit van het spelen van deze computergames op gewichtsverlies na de zwangerschap.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

Er werden 34 vrouwen gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. Alle vrouwen waren tussen de 3 en 12 maanden vóór aanvang van de studie bevallen. De vrouwen werden willekeurig verdeeld over een Video Game trainingsgroep en een Controle groep. De Video Game trainingsgroep werd gevraagd om dagelijks 30 minuten Wii Fit Plus op de Nintendo Wii te spelen. Ze waren echter vrij in hoe vaak en hoe lang ze gingen spelen. De inspanningsintensiteit van het Wii Fit Plus spel was rond de 3 MET’s ofwel metabole equivalenten. Deze inspanning is vergelijkbaar met fietsen of wandelen. De Controle groep werd gevraagd om hun reguliere leefstijl aan te houden. De studie duurde 40 dagen en voor aanvang en na afloop werden de deelneemsters gewogen en werd hun middelomvang en vetmassa gemeten. 

Wat waren de resultaten?

De resultaten staan weergegeven in de figuren hieronder:

Effecten op lichaamsgewicht in kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1: Effecten op lichaamsgewicht in kg.

Effecten op middelomvang in cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 2: Effecten op middelomvang in cm.

Effecten op vet massa in kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 3: Effecten op vet massa in kg.

Video Game Groep Controle Groep
Lichaamsgewicht  -3,6% -0,8%
Middelomvang -3,3% -0,5%
Vet massa -7,0% -2,5%
Tabel 1: Relatieve verandering na 40 dagen

 

Na 40 dagen lieten zowel de Video Game groep als de controle groep een significante afname in lichaamsgewicht en vet massa zien. Echter de afnames waren groter in de Video Game groep en deze groep liet bovendien een significante afname in middelomvang zien. Hoewel de deelnemers in de Video Game groep werd aangeraden om iedere dag te spelen, gebeurde dit slechts op 4 dagen elke week met gemiddeld 62 minuten per sessie. Er werd dus niet iedere dag gespeeld, maar wanneer dit gedaan werd deden de deelneemsters dit langer dan aanbevolen. 

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden dat het spelen van video games waarbij je actief bezig moet zijn in een redelijke periode tot zinvolle afnames in lichaamsgewicht, middelomvang en vet massa kan leiden. Daarnaast bleek dat de deelneemsters het erg leuk vonden om te doen, wat ook blijkt uit de speeltijd per sessie.

Wat betekent dit in de praktijk?

-Actieve video games waarbij men het lichaam constant moet bewegen om te spelen kunnen goed dienen om het gewicht dat er tijdens de zwangerschap is aangekomen weer af te trainen in een redelijk korte periode.

-Actieve video games kunnen daardoor dienen als vervanging van andere fysieke activiteit zoals lopen of andere activiteiten buitenshuis als het niet uitkomt om van huis weg te gaan in verband met de verzorging van een baby.

-Hoewel het een zeer nuttig alternatief is voor reguliere lichamelijke activiteit, is een combinatie van beweging, training en een gezonde leefstijl effectiever.

Referentie:

-Tripette, J., Murakami, H., Gando, Y. et al. Home-Based Active Video Games to Promote Weight Loss during the Postpartum Period. Medicine & Science in Sports & Exercise 2014, 46,3,472-478.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp