Bankhanger of topsporter? De gulden middenweg houdt verkoudheid op afstand
Het tegengaan van verkoudheid en (jezelf voornemen om) meer te trainen zijn bekende activiteiten voor velen in januari. Maar verschillende hoeveelheden van training kunnen de kans op een luchtweginfectie doen toe- of afnemen zegt Professor Mike Gleeson van de Loughborough University.
Hoewel een matige hoeveelheid training het risico op verkoudheid en aanverwante infecties kan verminderen, kunnen langdurige uitputtende inspanningen zoals marathons iemand juist vatbaarder hiervoor maken. Dit is een belangrijk onderzoeksonderwerp in het jaar van de Olympische Spelen zegt Gleeson op de Association for Science Education (ASE) Conferentie op 6 januari namens de Society for General Microbiology en het British Society for Immunology.
Infecties van de bovenste luchtwegen (IBL) zijn acute infecties waardoor neus, keel en holtes aangedaan. Onder deze infecties vallen verkoudheid, ontstoken amandelen en griep. Deze infecties worden veelal veroorzaakt door virussen die in de lucht circuleren. Hoewel we constant worden blootgesteld aan IBL hangt het af van ons immuunsysteem of we last krijgen van de infectie of niet. Training kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben. Verder is het afhankelijk van erfelijke aanleg en externe factoren als stress, slechte voeding en slaapgebrek. Al deze factoren samen bepalen iemands vatbaarheid voor infecties.
Professor Gleeson legt uit waarom de invloed van training op het immuunsysteem erg interessant is. “Iemand die de neiging heeft op de bank te blijven zitten, heeft meestal een gemiddeld risico op het oplopen van IBL, meestal 2-3 per jaar. Onderzoek toont aan dat regelmatige training de kans op een luchtweginfectie met bijna een derde kan verminderen.” Dit effect wordt steeds sterker naarmate men gedurende een langere periode traint, wat leidt tot een verbetering van het immuunsysteem op langere termijn. “Omgekeerd leiden periodes van langdurige intensieve trainingen tot een verhoogd risico op infecties. Studies hebben gerapporteerd dat atleten in de weken na het rennen van een marathon een 2-6 keer zo’n groot risico heeft op het oplopen van een IBL.” zegt professor Gleeson. ‘De zware trainingsbelasting van atleten die trainen op uithoudingsvermogen maakt hun vatbaarder voor luchtweginfecties, wat kan leiden tot het overslaan van trainingen en verminderde prestaties bij wedstrijden.”
In de immuunregulatie spelen Natural Killer Cells (NK) een belangrijke rol in het gevecht tegen virusinfecties. NK cellen herkennen virussen als lichaamsvreemde indringers en dwingen ze om zelfmoord te plegen.” Tijdens matige fysieke training neemt de activiteit van deze NK cellen toe, terwijl langdurige op uithoudingsvermogen gerichte trainingen die het lichaam zwaar belasten zoals marathons, de activiteit van de NK cellen juist tegengaan. Deze veranderingen worden gereguleerd door stress hormonen en andere cellen werkzaam in het immuunsysteem” legt Gleeson uit.
Een duidelijk advies volgt uit het het huidige begrip van het verband tussen training en functioneren van het immuunsysteem. “Matige hoeveelheden training hebben een positief effect op het immuun systeem. Dus om niet verkouden te worden, is regelmatige, matig intensieve training effectief. Het gaat uiteindelijk om de gulden middenweg.” zegt Gleeson.
Bron: Fitness Science