Beweging en training verminderen symptomen depressie

Depressie is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van een afname van kwaliteit van leven. Het wordt geassocieerd met verstoringen van verschillende hersen- en psychologische processen, waaronder verminderd leervermogen en geheugen. Regelmatige beweging en intensieve aerobe training verminderen symptomen van depressie. Men begreep de processen hierachter tot nu toe niet goed.
In een nieuw reviewartikel stellen onderzoekers een nieuwe hypothese voor om de antidepressieve effecten van lichaamsbeweging te begrijpen. Ze geloven dat het proces kan afhangen van motivatie. Motivatie is erg belangrijk voor het verlichten van een aantal symptomen van depressie, zoals anhedonie (een gebrek aan interesse of vreugde in de ervaringen van het leven), weinig energie en “brain fog’ of ‘hersenmist’.
Depressie door ontstekingsreactie en inflammatie
Het team vatte onderzoeksartikelen samen die de mechanismen van depressie bij zowel mensen als dieren onderzochten. Ze concludeerden dat depressie, met name anhedonie, samenhangt met verhoogde ontstekingswaarden (inflammatie veroorzaakt door de immuunreactie van het lichaam). Belangrijk is dat deze ontstekingen ook verband houden met verstoorde dopaminetransmissie. Deze effecten kunnen een belangrijke rol spelen in veranderingen in motivatie om fysieke of mentale inspanning te leveren.
Ondertussen vermindert lichaamsbeweging deze ontstekingen, stimuleert het de dopaminefunctie en verbetert het de motivatie. De onderzoekers geloven dat dit een belangrijke reden zou kunnen zijn waarom lichaamsbeweging een antidepressief effect heeft.
Hoofdauteur, Dr. Emily Hird (UCL Institute of Cognitive Neuroscience) zei: “Het antidepressieve effect van aerobe training is overtuigend aangetoond door gecontroleerde onderzoeken, maar het mechanisme ervan begrijpen we minder goed.” Dit komt deels doordat het waarschijnlijk een grote verscheidenheid aan biologische en psychologische processen omvat.
“Naast het positieve effect op ontstekingen, dopamine en beloningsverwerking, vermindert lichaamsbeweging bijvoorbeeld ook oxidatieve stress en verbetert het het zelfrespect en de zelfredzaamheid.”
Beweging en conditietraining verbeteren dopaminetransmissie.
“We stellen echter voor dat lichaamsbeweging – met name aerobe activiteiten waardoor je gaat zweten en buiten adem raakt – ontstekingen vermindert en de dopaminetransmissie verbetert. Dit verhoogt op zijn beurt de wens om inspanning te leveren en vergroot dus de motivatie in het algemeen. “Het team hoopt dat dit inzicht in hoe lichaamsbeweging symptomen van depressie vermindert, helpt bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingsstrategieën, zoals gepersonaliseerde trainingsprogramma’s.
Dr. Hird zei: “Inzicht in de mechanismen die ten grondslag liggen aan de antidepressieve effecten van fysieke activiteit bij depressie, kan ook ons begrip van de mechanismen die depressie veroorzaken en de ontwikkeling van nieuwe interventiestrategieën, met name gepersonaliseerde interventie en sociaal voorschrijven, vergroten.”
Om hun hypothese verder te testen, adviseren de onderzoekers dat er grote gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken moeten worden uitgevoerd die de antidepressieve effecten van lichaamsbeweging beoordelen. Daarnaast moeten de effecten van training op ontsteking, dopaminetransmissie en motivatie gemeten worden. Het zou ook belangrijk zijn om mogelijke barrières voor lichaamsbeweging te onderzoeken.
Dr. Hird zei: “Het aanpakken van barrières voor lichaamsbeweging, met name bij mensen met depressie, is cruciaal, omdat regelmatige fysieke activiteit symptomen kan verlichten, de stemming kan verbeteren en individuen kan versterken op hun pad naar herstel. Als onderdeel hiervan is het vinden van strategieën om lichaamsbeweging aan te moedigen essentieel.”
Bron: ScienceDaily