Conditietraining beperkt krachttraining adaptaties

In een onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology hebben wetenschappers van het Lillehammer University College en de Norwegian School of Sport Sciences ontdekt dat een hoog volume conditietrainingsprogramma de effecten van een krachttrainingsprogramma afremt.

In het onderzoek werd een goed getrainde groep wielrenners zonder ervaring met krachttraining 2 keer per week onderworpen aan zware intensieve krachttraining in combinatie met bijna 10 uur conditietraining per week. Een andere groep zonder krachttraining ervaring, voerde hetzelfde krachttrainingsprogramma uit zonder de conditietraining. Beide groepen werden 12 weken getraind.

Aan het einde van de trainingsperiode bleek dat de groep met alleen krachttraining grotere vooruitgangen had geboekt op het gebied van 1RM kracht op de leg press en squat, dwarsdoorsnede van de bovenbeenspieren en lichaamsgewicht. Bovendien konden de proefpersonen in de groep zonder cardiotraining hoger springen en sneller kracht opbouwen dan de combinatiegroep.

Volgens de auteurs is dit de eerste studie die aantoont dat een te hoog volume conditietraining beperkend kan werken voor atleten die trainen voor maximale spierkracht of explosiviteit.

Als zwak punt van de studie wijzen de auteurs aan dat er niet onderzocht is of de groepen misschien qua spiervezelsamenstelling van elkaar verschillen. De groep wielrenners kan namelijk meer aerobe Type I of rode vezels hebben dan de andere groep. Type I vezels zijn van nature trager, minder krachtig en reageren minder goed op krachttraining dan witte of Type II vezels, maar hebben een groter uithoudingsvermogen. Het is niet ondenkbaar dat de getrainde wielrenners meer rode vezels hebben en dat dit de resultaten heeft beïnvloed.

Desalniettemin blijft volgens de onderzoekers boven water staan dat het moeilijker is om spiermassa, kracht en snelheid op te bouwen en tegelijkertijd een zwaar conditietrainingsprogramma te volgen, dat veel energie kost.

Referentie:

Rønnestad, B.R., Hansen, E.A., Raastas, T. High volume of endurance training impairs adaptations to 12 weeks of strength training in well-trained endurance athletes.  European Journal of Applied Physiology, 2011; in druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp