Conditietraining beste optie om buikvet te verliezen

Volgens een nieuwe studie is aerobe training de beste optie om het gehate buikvet kwijt te raken.

In een onderzoek van de Duke University Medical Center werden verschillende trainingsmethoden onderzocht en met elkaar vergeleken hoe effectief ze waren wat betreft het laten verdwijnen van buikvet. Uit, aerobe conditietraining, krachttraining of een combinatie van deze trainingen, bleek dat aerobe conditietraining het meest effectief was om de meest schadelijke soort vet, namelijk buikvet, te laten verdwijnen.

Hiermee wordt niet het vet direct onder de huid bedoeld, dat de gevreesde kogelbuik veroorzaakt. Buik- of abdominaal vet, in wetenschappelijke kringen ook wel visceraal en levervet genoemd, bevind zich diep in de buikholte en vult de ruimtes tussen de organen. De hoeveelheid visceraal vet is gerelateerd met verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker.

“Wat betreft gezondheidsrisico, is de locatie  waar het vet is opgeslagen in het lichaam belangrijker, dan de hoeveelheid,” zegt inspanningsfysioloog Dr. Chris Slentz, auteur van de studie en werkzaam bij het Duke University Medical Center. “Het doel van onze studie was om de meest effectieve trainingsmethode om visceraal vet kwijt te raken te vinden.”

“Krachttraining is geweldig om sterker te worden en om vetvrije massa te laten toenemen,” aldus Slentz. “Maar als je te zwaar bent, wat twee derde van de bevolking is, en je wil buikvet verliezen, is aerobe conditietraining de betere keuze omdat het meer calorieën verbrandt.” Aerobe training verbrandde 67% meer calorieën in deze studie vergeleken met krachttraining.

De acht maanden durende studie volgde 196 sedentaire (inactieve) volwassenen met overgewicht in de leeftijd van 18-70 jaar. De proefpersonen werden onwillekeurig verdeeld over drie groepen: aerobe training, krachttraining of een combinatie. De aerobe groep voerden trainingen uit die gelijkgesteld kunnen worden met zo’n 20km joggen op 75% van de maximale zuurstofopname. De krachttrainingsgroep voerde 3x per week een training uit met daarin 8 oefeningen voor de grote spiergroepen van 3 sets van 8-12 herhalingen uit. Alle trainingen werden goed begeleid om maximale inzet en deelname te garanderen.

Hoewel de trainingsprogramma’s behoorlijk veel tijd kosten en erg intensief waren, stelt Slentz dat dergelijke resultaten ook haalbaar zijn met een matig intensief aeroob trainingsprogramma.

“Het belangrijkste is hoeveel training je uitvoert, hoeveel km je loopt en hoeveel calorieën je verbrandt,” zegt Slentz. “Als je traint op een lagere intensiteit, zal het alleen langer duren om dezelfde hoeveelheid ongezond vet te verbranden.”

Bron: Medical Xpress

Studie: Bateman et al 2011

Opmerkingen:

Hoewel dit nieuwsbericht op veel sites voorkomt, is het niet geheel in lijn met bevindingen van veel andere onderzoeken waaruit blijkt dat juist een combinatie van aerobe training en krachttraining of zelfs alleen krachttraining effectiever is om visceraal vet te verliezen dan alleen aerobe training. (Park et al 2003,  Strasser & Schobersberger 2010 (review)). Bovendien zijn de resultaten in de bovenstaande studie niet significant gebleken volgens de samenvatting (p<0.07 en niet p<0,05).

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.fitness-science.nl/nieuws/conditietraining-beste-optie-om-buikvet-te-verliezen">
Twitter
YouTube195
Instagram0