Nieuwe schakel in de vetverbranding ontdekt

Obesitas gerelateerde aandoeningen zijn een toenemend gezondheidsprobleem. Onderzoekers van de Universiteit van Oslo hebben een mechanisme ontdekt dat centraal in de vetstofwisseling staat.

Het is algemeen bekend dat training zorgt voor vetverbranding. Fysieke activiteit en vecht-of-vlucht reacties verhogen o.a. de concentraties van het hormoon adrenaline wat de vetstofwisseling stimuleert. Hoe dit mechanisme precies werkte was tot nu toe onbekend, maar nu is een missende schakel in de vetstofwisselingsketen aangestuurd door adrenaline ontdekt.

Vetten worden in vetcellen opgeslagen in gespecialiseerde delen van de cel die bekend staan als ‘lipide druppels’ (LD), en dit deel van de stofwisseling vergt de samenwerking van verschillende proteïnen. Niet alleen moeten deze proteïnen samenwerken, ze moeten ook in elkaars buurt zijn op de LD oppervlak om de vetstofwisseling te laten functioneren. De groepsvorming van de proteïnen wordt mogelijk gemaakt door zogenaamde ankerproteïnen.

De essentiële rol van het ankerproteïne OPA1 in de vetstofwisseling is recentelijk ontdekt door onderzoekers van de Taskén groep en het artikel dat is geplaatst in het EMBO Journal. Dr. Greenberg en zijn collega’s van Harvard en Stanford University onderstrepen het belang van deze bevindingen: “De observatie van het werkingsmechanisme van OPA1 op het LD oppervlak is een belangrijke ontdekking in de werking van de vetstofwisseling.”

Bron: Science Daily

Opmerkingen Fitness-Science:

OPA1 reguleert onder andere of er vetten uit de vetcel getransporteerd worden als vrije vetzuren. Vrije vetzuren kunnen verbrandt worden voor energie in een van de vele lichaamsprocessen. Het OPA1 eiwit speelt een belangrijke rol bij het behouden van een gezond gewicht. Onderzoek moet uitwijzen of dit mechanisme bij mensen met obesitas of overgewicht verstoord is en of dit effectief te behandelen is met medicijnen of trainingen.

Referenties:

-Pidoux, G., Witczak, O., Jarnæss, E., Myrvold, L., Urlaub, H., Stokka, A.J.  Küntziger, T., Taskén, K. Optic atrophy 1 is an A-kinase anchoring protein on lipid droplets that mediates adrenergic control of lipolysis. The EMBO Journal, 2011; 30,21, 4371-4386.

-Greenberg, A.S., Kraemer, F.B., Soni, K.G., Jedrychowski, M.P., Yan, Q.W., Graham, C.E., Bowman, T.A., Mansur, A. Lipid droplet meets a mitochondrial protein to regulate adipocyte lipolysis. The EMBO Journal, 2011; 30, 21, 4337-4339.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp