Fitness bij lage rugpijn

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat in Nederland. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van een periode van rugpijn. Een groot gedeelte (naar schatting 95%) van deze klachten heeft niet een direct aanwijsbare oorzaak zoals een beschadiging van weefsel en worden daarom geclassificeerd als aspecifieke lage rugpijn. Veel mensen nemen daarvoor pijnstillers of gaan in behandeling bij een fysiotherapeut. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook verschillende trainingsvormen kunnen helpen bij het verminderen van rugpijn. Daarom heeft Fitness Science een fitness programma ontwikkeld en een onderzoek daarnaar uitgevoerd bij Body Action Schagen.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

We rekruteerden 23 mannen en vrouwen met lage rugpijn die bij start van het onderzoek inactief waren. De deelnemers werd gevraagd hun pijnscore in rust en tijdens inspanning aan te geven op een 100mm Visueel Analoge Pijnschaal. Ook werden het uithoudingsvermogen van de spieren van buik en onderrug getest, door de tijd op te nemen die de deelnemers een specifieke houding konen aannemen. Het trainingsschema bestond uit stabiliteitsoefeningen uitgevoerd op een Bosu Ball, unilaterale krachtoefeningen en cardiotraining op fiets, loopband of crosstrainer op een matige intensiteit. Bij de intake kregen de deelnemers uitleg en voerden ze de oefeningen één maal onder begeleiding uit. De proefpersonen trainden verder zelfstandig 2 keer per week gedurende in totaal vier weken. Na twee weken kregen de deelnemers een korte herinstructie van eventuele fouten die ze maakten tijdens de oefeningen. Na vier weken training volgde de eindtest.

Wat waren de resultaten?

De resultaten staan weergegeven in onderstaande figuren:

Figuur 1: Pijnscore tijdens rust en tijdens inspanning op 100mm VAS.

Figuur 2: Uithoudingsvermogen van buik- en onderrugspieren in seconden.

Na 4 weken trainen bleek dat de rugpijn zowel in rust als tijdens inspanning met respectievelijk 27,9% en 26,3% afgenomen op de 100mm Visueel Analoge Pijnschaal. Daarnaast was het uithoudingsvermogen van de rug- en buikspieren met respectievelijk 84,4% en 82,4%  toegenomen.

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden dat het in deze studie onderzochte rugprogramma een effectieve en veilige methode is om rugpijn te verminderen. De afname van rugpijn is vergelijkbaar met andere studies waarin rugpatiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut trainingstherapie kregen gedurende 4-8 weken. Dit maakt het rugprogramma ook nog erg kosteneffectief gezien het feit dat mensen na instructie zelfstandig trainden.

Wat betekent dit in de praktijk?

-Mensen met lage rugpijn kunnen hun klachten verminderen door een speciaal rugprogramma te volgen.

-Deze oefeningen kunnen veilig worden uitgevoerd. Wanneer het schema niet leidt tot verbeteringen moet de onderliggende oorzaak van de rugpijn elders worden gezocht.

Zie ook: Het Nut van Core Stability Training op Instabiliteitstrainers

Please follow and like us:
error0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube243
YouTube
Instagram0