Fitte 50 plussers minder risico op hart- en vaatziekten

Zelfs een kleine toename in de hoeveelheid fysieke inspanning wanneer men ouder is dan 50 kan de hartgezondheid verbeteren volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling Epidemiologie en Publieke Gezondheid van het University College London.

Het onderzoek laat zien dat ontstekingsprocessen in het lichaam – waarvan wordt gedacht dat die bijdragen aan hart- en vaatziekten – minder plaatsvinden bij mensen die een actieve leefstijl aannemen na pensionering in vergelijking met degenen die minder actief zijn. Hiervoor was minimaal 2,5 uur fysieke activiteit noodzakelijk waarbij de hartfrequentie hoger werd.

Meer dan 4000 mensen van de Whitehall II cohort werden gedurende 10 jaar ondervraagd naar hun dagelijkse inspanningsroutines en de ontstekingsniveaus werden gemeten om de gezondheid van het hart in te schatten. Dr. Mark Hamer van de afdeling Epidemiologie en Publieke Gezondheid van het University College London zegt: “Voorgaande studies die onderzoek uitvoerden naar hoe training en fysieke activiteit het hart beschermd, keken naar een vrij korte periode. Onze 10 jaar durende studie laat zien dat ook op lange termijn de voordelen van een actieve leefstijl zien op het gebied van hartgezondheid en ontstekingsprocessen in het lichaam.”

“Dit onderzoek onderstreept de positieve invloed van het veranderen van leefstijl op de gezondheid. Daarnaast is het nooit te laat om hiermee te starten, zelfs op latere leeftijd zijn de voordelen erg groot. Het ergste wat je kunt doen na je pensionering is op de bank zitten en t.v. kijken.”

Bron: Fitness Science

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp