Het Spieropbouwende Effect Van Eiwitshakes Onderzocht

Fysieke activiteit vereist sterkte, gezonde spieren. Gelukkig ondergaan spieren, wanneer mensen regelmatig trainen, een voortdurende cyclus van spierafbraak (tijdens training) en ter compensatie hermodellering en groei, vooral als gevolg van krachttraining en gewicht training. Atleten experimenteren al erg lang met verschillende methodes om deze fysiologische reacties te versterken en spiergroei te verbeteren. Een van deze supplementen die recent zeer populair is geworden, is het gebruik van proteineshakes en dan met name op zuivel gebaseerde shakes verrijkt met wei proteine.

Veel studies hebben positieve effecten gevonden van het gebruik ervan. Het effect van het essentiële amino zuur leucine dat voorkomt in deze producten is met name interessant. Twee artikelen, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition rapporteren de resultaten van twee onafhankelijke studies uitgevoerd om een beter begrip te krijgen hoe aminozuren eiwitopbouw in sporters beïnvloedt.

Volgens de ASN woordvoerdster Shelley McGuire PhD:” Deze en soortgelijke studies, helpen ons iets wat we instinctief weten te begrijpen en toe te passen: het menselijk lichaam werkt op een complexe, maar tegelijkertijd, logische manier. Het is logisch dat het innemen van voedsel dat hoge kwaliteit eiwitten bevat zoals melk, tijdens en/of meteen na training, de spieren helpt sterker te worden. Spierkracht ontwikkelen gaat niet vanzelf — spieren moeten worden aangemoedigd (zoals gebeurt met training) en ze moeten worden gevoed (zoals gebeurt wanneer we goed eten). Nu hebben we nog meer wetenschappelijk bewijs voor dit logische concept.”

In de eerste studie, onderzochten de onderzoekers, aangevoerd door Stuart Philips van de McMaster university of de eiwitsynthese na de training verschilt wanneer er één grote dosis wei proteine (25g) wordt ingenomen direct na de training, vergeleken met wanneer er kleinere porties (2,5g) worden 10x worden ingenomen gedurende een langere periode. De gedachte achter de kleine ‘proteïne shots’ was om de vertering van een ander melkeiwit, caseïne, te immiteren. De deelnemers, (8 mannen, gemiddelde leeftijd 22 jaar) voerden 8 sets van 8-10 herhalingen op een leg-extension machine uit; elke proefpersoon nam deel aan beide protocollen. In de tweede studie, aangevoerd door Stefan Pasiakos van het US Army Research Institute of Environmental Medicine, kreeg militair personeel (7 mannen en 1 vrouw, gemiddelde leeftijd 24 jaar) een eiwitdrank (10g proteine in de vorm van essentiële aminozuren) net daarin 1,87 of 3,5g leucine terwijl ze trainden op een hometrainer. In beide studies was de eiwitsynthese verhoogd na training.

Het consumeren van grote porties wei proteïne direct na de training verhoogde de eiwitsynthese sterker dan wanneer er gedurende een langere periode kleinere doses werden ingenomen. In de tweede studie, was de spieropbouw 33% groter na consumptie van het met leucine verrijkte drankje, in vergelijking met het minder leucine bevattende drankje.

De onderzoekers concludeerden dat het spiermetabolisme na training kan worden beïnvloed door de voeding. Het meest effectieve tijdstip om eiwitten in te nemen bleek direct na de training te zijn. Daarbij speelt leucine een belangrijke rol in het stimuleren van spiergroei in de periode na training.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp