Hou van je lichaam om gewicht te verliezen

Bijna een kwart van de mannen en vrouwen in Engeland en meer dan een derde van de volwassenen in Amerika zijn obees. Obesitas verhoogd de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, en kan iemands levensverwachting behoorlijk verkorten. Recent onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Behvioural Nutrition and Physical Activity, wijst uit dat het verbeteren van iemands lichaamsbeeld de effectiviteit van een afvalprogramma met daarin een voedings- en trainingsplan kan verbeteren.

Onderzoekers van de Technical University of Lisbon and Bangor University lieten vrouwen met overgewicht en obesitas toe in een half jaar durend afval programma. De ene helft van de vrouwen werd algemene informatie gegeven over goede voeding, stressmanagement en het belang van goed voor jezelf zorgen. De andere helft volgde 30 wekelijkse groep sessies waarin onderwerpen werden besproken als training, eetbuien, het verbeteren van het lichaamsbeeld en het herkennen en overkomen van persoonlijke barieres t.o.v. gewichtsverlies. 

De vrouwen in dit programma vonden dat hun lichaamsbeeld verbeterde en dat ze zich minder zorgen maakten om hun figuur. Vergeleken met de controle groep, was de interventiegroep beter in staat om hun eetgewoontes te reguleren en ze verloren veel meer gewicht, gemiddeld 7% van hun startgewicht tegenover minder dan 2% in de controle groep.

Dr. Teixeira van de Technical University of Lisbon, die het onderzoek aanstuurde zegt:”Problemen met het lichaamsbeeld komen veelvuldig voor onder mensen met overgewicht of obesitas, wat vaak leidt tot eten als troost en minder mogelijkheden tot het aanpassen van het eetpatroon, beide obstakels bij het verliezen van gewicht. Onze resultaten laten een sterke correlatie zien tussen verbeteringen in lichaamsbeeld, vooral in het verminderen van angst voor de meningen van anderen, en positieve veranderingen in eetgedrag. Hieruit concluderen we dat het leren verbeteren van het lichaamsbeeld een belangrijk aspect is van het behouden van gewichtsverlies en dat elk gewichtscontrole programma dit zou moeten bespreken.”

Bron: Science Daily

 

 

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram