De invloed van conditie training op het libido

De invloed van conditie training op libidoConditie training verbetert het uithoudingsvermogen en de gezondheid. Een betere conditie is ook zeker geen nadeel in de slaapkamer. Te veel van het goede is natuurlijk ook niet goed en dit geldt ook voor conditie training. Maar verlaagt conditie training de zin in seks bij mannen? Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina waren daarin erg geïnteresseerd en voerden het onderstaande onderzoek uit.

Wat deden de onderzoekers?

De onderzoekers ontwikkelden een online vragenlijst waarin ze de deelnemers vragen stelden over hun libido en trainingsgewoontes zoals intensiteit, frequentie en hoeveel uren per week. In totaal vulden 1077 volwassen mannen de vragenlijst volledig in en werden in het onderzoek opgenomen. De onderzoekers verdeelden de mannen op basis van de resultaten in een laag libido groep en een normaal en hoog libido groep. Deze groepen werden met elkaar vergeleken op het risico op een laag libido.

Wat waren de resultaten?

Na het analyseren van de vragenlijsten waren dit de resultaten:

Figuur 1: Trainingsfrequentie per week (aantal deelnemers)

 

Figuur 2: Trainingsvolume

Figuur 2: Trainingsvolume (aantal deelnemers)

 

Zoals je kan zien in de figuren hierboven, neemt het risico op het voorkomen van een laag libido toe met de hoeveelheid conditie training die je wekelijks doet en de intensiteit daarvan. De onderzoekers berekenden ook de kans op het voorkomen van een laag libido  bij een groter wekelijks trainingsvolume. Daarnaast berekenden ze de invloed van de trainingsbelasting. De trainingsbelasting werd berekend uit de totale wekelijkse trainingstijd en de trainingsintensiteit. De kansen staan in de tabel hieronder:

Laag volume (1-6 uur p/w) vs. hoog volume (>10 uur p/w): 4
Gemiddeld volume (7-10 uur p/w) vs. hoog volume (>10 uur p/w): 2,5
Lage trainingsbelasting vs. hoge trainingsbelasting: 6,9
Matige trainingsbelasting vs. hoge trainingsbelasting: 2,8
Tabel 1: Odds ratio’s

Wat concludeerden de onderzoekers?

De kans op een lager libido is 4 keer groter wanneer de deelnemers meer dan 10 uur per week conditietraining deden in vergelijking met de groep die minder dan 6 uur per week trainde. Zelfs de gemiddeld volume groep had nog een 2,5 keer zo hoge kans.

Als we kijken naar de totale trainingsbelasting had de groep met een hoge trainingsbelasting een 6,9 keer zo grote kans op een laag libido in vergelijking met een lagere trainingsbelasting. Bij een matige trainingsbelasting was deze kans 2,8 keer zo groot.

Andere interessante resultaten die naar voren kwamen in dit onderzoek waren dat hoe meer marathons en triatlons iemand had gedaan hoe hoger de kans op een laag libido. Een ander interessant gegeven was dat van de deelnemers in deze studie die een vorm van krachttraining deden de overgrote meerderheid een normaal of hoog libido hadden.

Wat betekent dit voor jou?

Hoewel dit onderzoek verschillende verbanden heeft gevonden tussen conditie training en het libido, is er nog niet bewezen dat dit een oorzakelijk verband is. Toch kan er wel advies uit de resultaten gehaald worden. Iedere week veel tijd besteden aan conditietraining en een hoge trainingsbelasting staan in verband met een laag libido voor mannen. Als je traint om af te vallen of je conditie en gezondheid te verbeteren kan je beter interval training doen. Dit geeft hetzelfde of een beter resultaat in een kortere tijd, zonder deze nadelen. De enige reden om zoveel conditie training te doen is omdat je een marathon of triatlon wil doen. Als je lijdt aan een laag libido kan je beter stoppen met overmatige conditietraining en overstappen op interval training en krachttraining.

Referentie:

-Hackney, A.C. Lane, A.R., Register-Mihalik, J., O’leary, C.B. Endurance Exercise Training and Male Sexual Libido. Medicine & Science in Sports & Exercise 2017 in druk.

 

Please follow and like us:

3 Responses to De invloed van conditie training op het libido

 1. T. Zangy schreef:

  Interessant onderzoek zeg! Ben benieuwd naar de resultaten van duurtraining op vrouwen.

  • admin schreef:

   Ik ook, maar ik verwacht dat dit voor vrouwen niet heel anders is. Te veel conditie training put je uit en is slecht voor de gezondheid. Hierdoor zal het lichaam minder goed voorbereid zijn om een kind te dragen en daalt de zin in seks.

 2. T. Zangy schreef:

  Oké bedankt voor de toelichting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram